Divjak: Pokazuje se da ima novca i da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu

Vijesti 16. lis 201914:44 > 14:55
Izvor: N1

Ministrica znanosti i obrazovanja komentirala je najavu premijera da će se svima u javnim i državnim službama plaća porasti za šest posto.

“Prije svega pokazuje se da izgleda da sredstava ima za povećanje plaća, to je dobra vijest, pokazuje se da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu u tome da su izborili povećanje za sve, to se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, ali moramo razumijeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba ipak staviti u fokus i jasno poslati poruku.

Sjesti sa socijalnim partnerima i s njima odradi onaj drugi dio razgovora koji se odnosi na ispravljanje nepravde u koeficijentima, a naravno da tu sindikati koji predstavljaju prosvjetne djelatnike moraju sjesti s Vladom za stol i premijer to mora omogućiti da bi bili sigurni što je s tom drugom ponudom koja se odnosi na same koeficijente, koji su rokovi i što ćemo odgovoriti onima koji su najzaslužniji da je reforma ušla u škole i koji tu reformu provode. Moramo biti jasni sa svojim porukama prema njima”, komentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje treba li nastaviti štraj kaže da odluku o štrajku donose sindikati i da se ona tu ne može miješati. “Ja se tu ne mogu miješati. O štrajku ja ne odlučujem i od mene ne možete dobiti informaciju o tome da li štrajk treba nastaviti ili ne. To je na onima koji su štrajk pokrenuli i, naravno, na volju učitelja i svih zaposlenika u školama”, rekla je.

Nije znala što će premijer reći za saborskom govornicom. “I to je jedan od razloga zašto moramo sjesti i vidjeti što ta ponuda uključuje, a očito uključuje povećanje plaće za sve, a očito je na stolu i korekcija koeficijenta i mora se vidjeti u kojem to smjeru ide.

Jedno je obznaniti vijest, a bez obzira kako se ponuda obznani ne može se izbjeći da se sa sindikatima sjedne za stol i s njima razgovara o detaljima i to je zadaća socijalnih partnera i način kako se stvari te vrste u demokratskom društvu rješavaju”, rekla je.

Na pitanje je li premijerov potez populizam kaže da se o koeficijentima treba razgovarati i da je tako shvatila i premijerov istup.

Upozorila je kako je, s obzirom na to da je obrazovanje jedini sektor koji ulazi u strukturne, suštinske reforme, zadaća socijalnih partnera razgovarati te utvrditi može li se reći “da je to sada dovoljno ili, ono što je očito, da treba još razmotriti”. “Koliko sam ja razumjela, u ponudi premijera bilo je to da se o koeficijentima razgovara. Sada dalje treba razraditi detalje kako bi se vidjela kompletna slika i kako bi se ti koeficijenti, rast plaća, stavio u kontekst. Bez toga se nepravda neće ispraviti”, poručila je Divjak.

Pitanje eventualnih zaostataka u nastavi za sada ne predstavlja problem koji treba hitno rješavati, smatra, a na pitanje vidi li ovu ponudu premijera kao svoju osobnu pobjedu rekla je: “Moja osobna pobjeda će biti kada sva naša djeca u Hrvatskoj budu imala jednako kvaliteto obrazovanje kakvo imaju u razvijenim državama Europske unije. To će biti moja osobna pobjeda, a za tako nešto ključni su učitelji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram