Nastavljeno suđenje INA-MOL, svjedočila MOL-ova pregovaračica

Vijesti 11. stu 201913:45 > 13:49
Podijeli:
Izvor: N1

Članica MOL-ovog tima za pregovore o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, Katalin Tomas, posvjedočila je u ponedjeljak na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju da je izdvajanje plinskog posla bio obostrani interes.

“Interes MOL-a bio je izbjeći gubitke nastale razlikom u kupovnoj i prodajnoj cijeni, dok je hrvatski interes bio da posjeduje strateški važno skladište plina te da zadovolji propis EU prema kojemu se u poslovanje s plinom trebaju uvesti tržišni uvjeti”, rekla je Tamas koja se 2008. pridružila MOL-ovim stručnjacima koji su razmatrali plinsko poslovanje Ine.

Tamas je dodala da je hrvatskoj vladi bilo važno minimalizirati gubitke koje je stvaralo plinsko poslovanje zbog skuplje kupovne od prodajne cijene plina. “Izdavajanje plinskog poslovanja je bilo dobro rješenje i u interesu vlade i MOL-a, ponajviše radi minimalizacije gubitaka”, kazala je svjedokinja dodajući kako misli da je na prodaji skladišta plina ustrajala hrvatska strana.

VEZANE VIJESTI

Svjedokinja je dodala da su pregovori o preuzimanju tvrtke Prirodni plin bili teški jer je hrvatska strana shvatila da će u prijelaznom razdoblju morati financirati gubitke pa je inzistirala da osigura što povoljniji položaj. Uz to, kazala je i da se u nekoliko navrata susrela s Jozom Petrovićem, nekadašnjim članom uprave Ine, koji je ranije iskazao da nije sudjelovao u pregovorima.

No, kazala je da joj nije poznat naftni menadžer Imre Fazekas koji je ranije, među ostalim, posvjedočio da novac na računu krunskog Uskokovog svjedoka Roberta Ježića nije bio namijenjen Sanaderu.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.