Otkrivamo koliko morate čekati prije nego što smijete iznajmiti stan iz POS-a

Vijesti 15. stu 201912:22 > 12:29
Unsplash / ilustracija

Obavijest je Agencija objavila zbog toga što je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Ako prije isteka od deset godina od kupnje stana izgrađenog poticanom stanogradnjom stan iznajmite, može vam se dogoditi da bez njega ostanete. Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prije nekoliko dana službenu Obavijest o dužnosti pridržavanja odredaba Zakona o društveno poticanoj stanogradnji u kojoj upozorava na odredbu članka 28. stavak 1. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Tom se odredbom određuje da “stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji”.

Napominje se i kako se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji koji su sklopljeni prije stupanja na snagu tog Zakona. Tako se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine. “Slijedom navedenog, skrećemo vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona”, stoji u priopćenju APN-a.

Dalje se navodi kako će APN, utvrdi li se da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da je prodan ili iznajmljen, kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku. U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora. Obavijest je Agencija objavila zbog toga što je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

VEZANA VIJEST

Zakon je promijenjen zbog pisanja domaćih medija o situaciji sa zgradom u splitskoj Kili koja je izgrađena poticanom stanogradnjom, u kojima su već nekoliko dana nakon useljavanja stanovi bili ponuđeni na prodaju. A onda se otkrilo i kako se stanovi iz programa poticane stanogradnje nude i u najam, kako u turističkoj sezoni tako i izvan nje. U spomenutom splitskom naselju na pročelju zgrade čak je osvanula apartmanska oznaka. U tom trenutku, početkom ljeta 2017. godine, APN-ov je stav bio kako nije ovlašten postavljati bilo kakve uvjete potencijalnim kupcima.

“Zakonom je određeno ograničenje stvarno-pravnog raspolaganja kupljenim stanom, odnosno suvlasničkim dijelom nekretnine tako da se može prodati ili na drugi način otuđiti samo ako vlasnik prethodno otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate”, stajalo je u odgovoru APN-a na upit Slobodne Dalmacije koja je prva pisala o slučaju.

Štoviše, u APN-ovu se odgovoru iznosi i kako Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji nisu propisana nikakva druga ograničenja u raspolaganju vlasništvom, a ograničenja koja bi proveo APN bez zakonskog uporišta bila bi protivna Ustavu i drugim zakonima kojima se uređuje pravo vlasništva.

No, javnost je u veljači ove godine izviještena kako se pripremaju izmjene Zakona kojim bi se stalo na kraju preprodaji stanova iz programa poticane stanogradnje, što bi se riješilo klauzulom u kupoprodajnim ugovorima kojom bi se zabranjivala prodaja ili najam, piše Večernji list.

Taj prvi nacrt predviđao je da klauzula vrijedi sve dok stan ne bude otplaćen, no po obavijesti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama postoji rok od deset godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora, ali odredba vrijedi i retroaktivno u razdoblju od deset godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram