Nikola Bradić: Potpuna privatizacija zdravstva bila bi neizdrživa

Vijesti 16. stu 201910:34 > 10:46
N1

Anesteziolog iz KB Dubrava Nikola Bradić, dobitnik priznanja medicinski Oskar za znanstveno istraživanje, gostovao je u Novom danu.

“Istraživanje je trajalo 4 godine, od sredine 2014. do kraja 2018. godine, kada smo imali prve rezultate koji su pokazali da daljim skupljanjem bolesnika ne bi dobili nikakve promjene. Sudjelovalo je 13 država i 36 bolnica, ja sam jedini iz Hrvatske”, kazao je Bradić.

Što to znači liječnicima, a što pacijentima?

“Ovo je teorija zaštite srčanih mišića putem primjene anestetika i dugo su rezultati studija pokazivale da su plinski inhalacijski anestetici puno bolji za zaštitu srčanog mišića nego intravenski, a mi smo to istraživali na velikom broju pacijenata u svijetu.

U pitanju su bili bolesnici koji su išli na kardiokirurške zahvate, dobivali smo iz Milana upute je li bolesnik za jednu ili drugu vrstu anestezije, bolesnika bi uputili u to što radimo i tijekom operacije smo pratili situaciju prilikom davanja intravenskih ili inhalacijskih anestetika. Pratili smo još neke parametre u jedinici intenzivne medicine i potom smo nakon mjesec dana pozivali ljude i provjeravali ima li problema, provjeravali smo stanje nakon operacije, a potom smo ih pozivali nakon godinu dana da vidimo u kakvom su stanju”, pojasnio je Bradić.

Jeste li u praksi imali neke dvojbe koje su sada otklonjene?

“Teško je reći dvojbe, uvijek smo se držali stava da inhalacijski anestetici manje oštećuju srčani mišić, no pokazalo se drugačije. Razlike u cijeni nema, a u studiji su se koristili anestetici koji se inače koriste u svakodnevnoj praksi”, kazao je Bradić.

Kod nas kronično nedostaje anesteziologa. Jeste se susreli već s kakvom ponudom?

“Jesam, posebon nakon objave rezultata. Ljudi prepoznaju centar iz kojeg dolazim i kvalitetan rad. Koliko su one nemoralne, ako se uzme u obzir cijena života, pitanje je koliko se isplati otići iz Hrvatske.

Kada je u pitanju dostupnost medicinskih usluga, u Hrvatskoj unatoč financijskim problemimam bolesnici dobiju sve što im treba tijekom operacije, sve što im treba prema medicinskim indikacijama”, kazao je Bradić.

Puno izdvajamo za zdravstvo, neki misle da izdvajamo previše, a kada su u pitanju planovi za budućnost povlače se i pitasnja privatnog ili kombinacije državnog i privatnog zdravstva. Koji je vaš stav?

“Mislimd a Hrvatska ima jedan još uvijek dobar sustav, možda vam se čini da puno izdvajate kada vam mi ne tebamo, ali moderna medicina je skupa i ta izdvajanja nisu još dovoljna, ali uspijevamo zahvaljujući proračunu. Bolesinici ni na čemu nisu zakinuti.
Postoji velik broj privatnih poliklinika, to je stvar izbora bolesnika, no ako bi išli potpuno na privatni zdravstveni sustav mislim da bi to za ljude bilo neizdrživo”, kazao je Bradić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.