Deranja: Zbog ulaganja u plaće trpe ona u napredne tehnologije

Vijesti 19. stu 201912:55 > 12:57
Ilustracija

Umjesto ulaganja u napredne tehnologije poslodavci moraju investirati u povećanje plaća kako bi zadržali radnike, rekla je u utorak predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja na konferenciji „Industrija 4:0 – prilika i/ili izazov“.

„Poslodavci sva slobodna sredstva koja imaju, umjesto da ulažu u napredne tehnologije, moraju investirati u svoje radnike i povećanje plaća kako bi ih zadržali u Hrvatskoj“, rekla je Deranja na skupu održanom u Varaždinu, koji je HUP organizirao kao partner u projektu „Promocija poduzetništva“.

Na skupu s više od 150 poslodavaca iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, ona je kao ključne probleme u digitalizaciji označila obrazovanje, nefleksibilno radno zakonodavstvo i manjak radne snage.

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio da će Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva do kraja godine biti predstavljen javnosti, a potom slijedi javna rasprava.

„Nakon toga pripremljeno je 250 milijuna kuna za prvi natječaj koji će pratiti uvođenje tehnologije ili svega onoga što nosi industrija 4.0., kako bismo nakon strateških dokumenata imali i određene akcijske planove, ali i vremensku i financijsku omotnicu“, kazao je Horvat. Dodao je da je u tijeku usklađivanje strateških dokumenata i na nivou Europske unije te će se hrvatski morati uskladiti s europskima, što je važno zbog financijske omotnice 2021.-2027.

Moramo na zdrave noge postaviti temeljnu industriju, potom investirati u inovacije, pa u istraživanje i razvoj te zatim koristiti europske fondove, rekao je Horvat.

Dodao je da naši poduzetnici investiraju u nove tehnologije i nova inovativna rješenja koliko u ovom trenutku mogu.

“Sav javni servis moramo im staviti na raspolaganje, administrativne procese smanjiti, iz godine u godinu smanjivati porezno opterećenje i što je prije moguće staviti u opticaj prvi akcijski plan smanjenja neporeznih davanja“, kazao je Horvat.

Predsjednica regionalnog ureda HUP-a u Varaždinu Sanja Ostroški ocijenila je da se proces digitalne transformacije „vozi u dvije brzine“.

„Imamo one kojima je još puno potrebno, od samog razvoja svijesti pa do ulaganja, a imamo i tvrtke koje su zaista na zavidnoj razini“, kazala je Ostroški.

Na konferenciji su predstavljeni primjeri inovativnih tvrtki koje su digitalizirale svoje procese. To su Oprema Ludbreg, Klimaoprema, Ducati komponenti i Kostwein.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.