Plenković s Micotakisom i Borisovim o europskim temama

Vijesti 21. stu 201911:49 > 11:55
Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se odvojeno sastao s kolegama iz Grčke i Bugarske Kiriakosom Micotakisom i Bojkom Borisovim i s njima razgovarao o suradnji na Sredozemlju, migracijama, Schengenu i pitanjima dinamike proširenja EU-a.

Plenković je premijere dviju zemalja primio u Banskim dvorima posljednjeg dana kongresa Europske pučke stranke (EPP) na kojem je izabrano novo vodstvo najveće političke grupacije u Europskom parlamentu.

Plenković i Micotakis zadovoljni su odličnim političkim odnosima Hrvatske i Grčke kao dvjema mediteranskim i partnerskim zemljama u okviru članstva u EU i NATO-u te se založili za snažniju gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu.

Jačanje suradnje, kako su se složili, posebice bi se trebalo odnositi na područje prometne povezanosti i pomorstva, turizma te kulture.

Šef hrvatske vlade i bugarski premijer Borisov naglasak su stavili na unaprjeđenje gospodarske suradnje, sprječavanje nezakonitih migracija i ambicijama Hrvatske i Bugarske da se pridruže šengenskom području.

Govoreći o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Plenković je naglasio da će se na sastanku na vrhu u Zagrebu u svibnju 2020. nastojati revitalizirati pitanje dinamike proširenja EU-a nakon blokade otvaranju pregovora za Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Borisov, pak, smatra da će taj sastanak biti velik doprinos stabilnosti i pružanju europske perspektive jugoistoka Europe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.