Divjak za N1: Pronašli smo još jednu lažnu diplomu i još jednu lažnu svjedodžbu

Vijesti 09. pro 201910:33 > 10:39
N1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je u razgovoru za N1 kako su pronađene još dvije lažne isprave zaposlenih u školama u Hrvatskoj.

“Do sada smo u sustavu otkrili 31 lažnu ispravu, od toga je 18 diplopma i 13 svjedodžbi. Posljednje što smo pronašli je jedna lažna diploma, navodno s fakulteta u Srbiji, a nije. Ta osoba dvadesetak godina predavala je Engleski jezik u školama u Hrvatskoj. Pronađena je i još jedna svjedodžba”, kazala je Divjak za N1.

Sigurna sam da ćemo ovu godnu zatvoriti s čistim sustavom, rekla je i dodala da je uvedena detaljna procedura provjere.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 18 žena i 13 muškaraca. Od 18 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 9 radilo je u osnovnim školama, 8 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere.

Očekuje li da je premijer Andrej Plenković brani u Saboru na raspravi o opozivu pročitajte OVDJE.

Provjeru vjerodostojnosti diploma rade škole sa sveučilištima i ostalim visokim učilištima te u slučaju pronalaska nevjerodostojne isprave obavještavaju Ministarstvo. Školama je dopisom od 11. siječnja za provjeru dan rok od godine dana. Za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove.

Dodatno, krajem svibnja upućen je dopis svim studentskim centrima i veleučilištima u Hrvatskoj u kojem se traži provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zaposlenika studentskih centara u Republici Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.