Sindikat: Osnivanje Fakulteta hrvatskih studija nezakonito

Vijesti 18. pro 201914:59 > 15:02
/ ilustracija

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je na konferenciji za medije u srijedu da je pri osnivanju Fakulteta hrvatskih studija počinjeno više nezakonitosti te da će od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti da ne izda dopusnicu za njegov rad.

Senat Sveučilišta u Zagrebu doveo je Hrvatske studije u pravni vakum kada je na sjednici 10. prosinca donio odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija i proglasio da ta odluka stupa na snagu danom donošenja, a po zakonu je to moguće tek upisom u registar, do kojega dolazi nakon dobivanja dopusnice za rad, kazala je pravnica Sindikata Ana Petešić.

Također, po zakonu o radu kod osnivanja nove institucije prava svih zaposlenika se prenose na novu, dok je Senat donio odluku koja omogućuje novom dekanu da izabere zaposlenike s kojima će sklopiti radni odnos, kazala je i dodala da je također nezakonit dio odluke da rektor imenuje privremenog dekana jer je to u nadležnosti fakultetskog vijeća.

Također, podsjetila je da se protiv Hrvatskih studija vode sudski postupci od čijih ishoda ovisi i valjanost niza krupnijih odluka u posljednjih nekoliko godina.

Nedavni potez Senata oformio je sustav odlučivanja koji nije zakonit i koji je usmjeren na to da uski krug zaposlenika ima moć upravljanja cijelim Fakultetom na svim razinama, zaključila je.

Predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb Vesnica Garašić kazala je da je svako sveučilište ponosno kad se osniva neki Fakultet, a da je osnivanje Fakulteta hrvatskih studija dan za žalost, jer je s te sveučilišne institucije, koja je imala najbolju perspektivu, otjerano više izvrsnih znanstvenika, a na njihova mjesta dovedeni prosječni ljudi iz mirovine.

Ona je kazala da Senat nikad nije ozbiljnije tražio izviješće o kadrovskim kretanjima na Hrvatskim studijima, i da je prorektor Ante Čović to samo jednom učinjeno usmeno, premda postoje podaci da je primljen veći broj zaposlenika, o čemu druge sastavnice na Sveučilištu “mogu samo sanjati”.

Glavni tajnik Vilim Ribić rekao je da svi znaju da konce oko Hrvatskih studija vuče prorektor Ante Čović, koji je “potpuno uspio” pretvoriti Hrvatske studije “u osrednje”, “kakav je i sam” po “broju radova u znanosti”, smatra Ribić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.