Udruga RODA: Trenutno nedostaje 61 ginekološki tim, to nije samo problem Zadra

Vijesti 13. sij 202010:15 > 10:21
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U petak, 10. siječnja 2020. udruga Roda, Platforma za reproduktivnu pravdu i Koordinacija udruge u zdravstvu (KUZ) uputile su ministru zdravstva Milanu Kujundžiću pismo o iznimno velikom problemu nedostatka ginekoloških timova u Domu zdravlja Zadarske županije.

“Taj problem nije prisutan samo u Zadarskoj županiji, već i u gradovima i županijama diljem Hrvatske”, upozorile su iz udruge Roda. “Trenutno, u Hrvatskoj nedostaje 61 ginekološki tim”, dodaje Platforma za reproduktivnu pravdu.

Trenutna situacija u Zadru je primjer kako se višegodišnje nekvalitetno upravljanje sustavom, neučinkovito dugoročno planiranje, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika u privatne ordinacije, ali i u inozemstvo te koruptivne prakse lome na leđima najranjivijih pacijenata u sustavu – žena, posebice trudnica, rodilja i babinjača.

Problemi su se dosad rješavali na neučinkovite, skupe i neodržive načine

Do sada se problem nedostatka ginekoloških timova i ginekologa općenito u Hrvatskoj rješavao na različite neučinkovite, skupe i neodržive načine koji su narušavali kvalitetu i dostupnost skrbi.

VEZANE VIJESTI

U petak je skupina zadarskih ginekologa poslala pismo ministru u kojemu su upozorili na niz problema, poput toga da na razini države HZZO podiže maksimalan broj pacijentica koje pojedini ginekolog može primiti – na broj koji je sad dosegao čak 9.000 pacijentica po odabranom ginekologu, dok ginekolozi uporno upozoravaju da bi taj broj trebao biti maksimalno 4.200 pacijentica po ginekologu.

U drugim slučajevima, pojedine bolnice i domovi zdravlja plaćaju troškove putovanja, dnevnice i naknadu ginekolozima iz drugih (često vrlo udaljenih) gradova kako bi na kraće vrijeme nadomjestili nedostatak ginekologa u njihovom gradu.

Treće rješenje koje se trenutno koristi je privremena ili povremena preraspodjela ginekologa s jednog radilišta na drugo (primjerice, iz bolnice u dom zdravlja).

#related-news_0

“Te solucije su neodržive, skupe i narušavaju kvalitetu zdravstvene skrbi za žene“, ističu iz Rode.

“Umjesto da se nazire rješenje, nazire se sve jasnije da će problem biti sve veći i rašireniji, osobito za žene iz dislociranih i manjih mjesta Hrvatske, a sve to usprkos činjenici da udruge, pa tako i Roda, upozoravaju na njega već dugi niz godina”.

Neka od rješenja koje Udruga RODA i Platforma za reproduktivna prava predlažu su veća ulaganja u zdravstveni sustav, posebice u prevenciju, primarnu zdravstvenu zaštitu i optimizaciju sustava za pacijentice s invaliditetom, jer zdravlje svih mora biti jedan od prioriteta u proračunu te eedovito i temeljito revidiranje praksi, tako da se raspored pregleda i vrste pregleda usuglase s najboljim dostupnim dokazima o učinkovitosti, što bi rasteretilo ginekološke timove i uštedilo sredstva za zdravstveni sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.