Skladatelj pjesme "Tvoja zemlja" poslao poruku Uredu predsjednika i medijima

Vijesti 18. velj 202017:02 > 17:09
N1

Uz čestitke i najbolje želje za uspješan mandat novom predsjedniku RH, Zoranu Milanoviću, Hrvatsko društvo skladatelja u ime svih svojih članova, a posebno Alfija Kabilja i pok. Drage Britvića, tj. njegovih nasljednika, autora djela „Tvoja zemlja“, koje je danas izvedeno na inauguraciji, ljubazno podsjeća i moli i Ured PRH i medije da u svojim budućim objavama vezano za svečanu prisegu, navode i autore pjesama.

Izostavljanje imena autora skladbe koja je, uz himnu RH „Lijepa naša domovino“ Josipa (Josifa) Runjanina i Antuna Mihanovića, jedina izvedena prilikom prisege, predstavlja nesretan propust u poštivanju moralnih prava autora. Kao ljudi koji su stvorili pjesmu idealnu za ovako važnu prigodu, vjerujemo da svi zajedno zaslužuju barem spominjanje.

“Naša budućnost isto u velikoj mjeri ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi,” istaknuo je predsjednik Milanović u svom govoru.

S nadom da će u skoroj budućnosti i navođenje autora postati uobičajena praksa, kako to Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima te dobri običaji i nalažu, zahvaljujemo na razumijevanju i prilažemo reagiranje našeg velikog skladatelja Alfija Kabilja, stoji u priopćenju Hrvatskog društva skladatelja.

Pismo Alfija Kabilja prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,

čestitam novom Predsjedniku RH gospodinu Milanoviću.

Veoma sam ponosan da se izvodi pjesma “Tvoja zemlja” čiju sam glazbu skladao, a pokojni Drago Britvić je napisao tekst.

Nažalost, svugdje se spominje kao pjesma Vice Vukova, koji je prvi tu pjesmu izveo, a nakon njega ogroman broj pjevača ozbiljne, zabavne i narodne glazbe, kao i mnogi zborovi (HRT), profesionalni, amaterski, crkveni, mnogi ansambli diljem europskog i američkog kontinenta itd.

Kako se ovih dana svugdje spominje samo kao „pjesma Vice Vukova“, a ne spominju se imena autora, smatramo da smo moralno i materijalno zakinuti; ja, Alfi Kabiljo kao autor glazbe i pokojni Drago Britvić kao autor teksta, odnosno njegovi nasljednici.

Stoga vas molimo da u svim sredstvima javnog priopćavanja, na odjavnoj špici, komentaru voditelja ili slično, ubuduće spominjete i naša imena, kao autore kultne pjesme „Tvoja zemlja“.

Srdačan pozdrav,

Alfi Kabiljo, skladatelj, dirigent, dobitnik životne nagrade “Vladimir Nazor”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.