AFP piše o hrvatskom istospolnom paru koji želi udomiti dijete: Nismo čudovišta

Vijesti 04. ožu 202010:01 > 10:28
N1

Priča hrvatskog istospolnog para koji već godinama nastoji udomiti dijete zaokupila je pozornost stranih medija. S njima je razgovarao i AFP te prenio čitav njihov slučaj.

Obrazovani, zaposleni, mirni i brižni: Ivo i Mladen, čini se, zadovoljavaju sve kriterije za idealne udomitelje u Hrvatskoj u kojoj oko tisuću djece očajnički treba dom. No, postoji samo jedan problem. Oni su istospolni par u konzervativnom i većinski katoličkom društvu u kojem su predrasude godinama stajale na putu njihovom snu o udomljavanju djece. Presuda Ustavnog suda pružila im je tračak nade, piše AFP.

“Bilo nam je drago”, rekao je Ivo Šegota, 37-godišnji molekuralni biolog i dodao da, nakon te presude, nitko ne bi smio proći njihov put višegodišnjeg odbijanja Centra za socijalnu skrb.

VEZANE VIJESTI

I dok tolerancija prema LGBT zajednici u Hrvatskoj s godinama raste, Katolička crkva ostaje neizmjerno utjecajna. Vjerske skupine se i dalje bore da istospolna partnerstva postanu protuzakonita, te da se istospolnim parovima onemogući pristup posvajanju ili udomljavanju djece.

#related-news_0

“Mladen i ja smo bili šokirani zadnjom odlukom Centra za socijalnu skrb”, rekao je Šegota, prisjećajući se osjećaja kada su dobili pismo odbijenice. Presude najviših hrvatskih sudova drže ih optimističnima. Par trenutno radi na uređenju kuće kraj Zagreba u kojoj svoj život žele nastaviti s proširenom obitelji, odnosno djecom.

“Nismo čudovišta”, naglašavaju Šegota i Kožić.

#related-news_0

AFP se poziva na nedavno objavljenu studiju koja je pokazala da se 64 posto Hrvata još protivi istospolnim brakovima i udomljavanju djece, a kao glavni razlog za to navodi se stav da dijete treba oca i majku kako bi bilo ispravno odgojeno.

“Ovdje se ne radi o nama, već o tisuću djece koja zaslužuju bolju skrb te koja, zbog lošeg funkcioniranja institucija, gube svoju budućnost”, izjavili su Šegota i Kožić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.