Povećat će se broj testiranja zdravstvenih djelatnika: "Idemo vrlo široko u to"

Vijesti 27. ožu 202007:41 > 07:45
N1

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je u emisiji 'U mreži prvog' u petak ujutro kako se, prema dnevnom broju oboljelih, dobro držimo. "Od subote svaki dan dan imamo nešto manji broj. Ako uspijemo to zadržati to će biti odlična vijesti, da nam krivulja bude ravna".

Govoreći o izloženosti zdravstvenog osoblja, Capak je kazao kako je, prema sinoćnjim podacima, zaraženo 23 liječnika, 6 specijalizanata, 9 medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.

“Radi se o jednom globalnom problemu, i da sve države svijeta u ovom trenutku postavljaju testove i kupuju reagense za testove. Zahvaljujući timu profesorice Markotić mi smo među prvima imali testove. Globalno je jučer u stožeru iznesen podatak da sve farmaceutske kuće mogu pokriti svega 10 posto potreba koji se odnose na koronavirus. Mi smo sve preporuke WHO-a koji se odnose na kriterije poštivali.

Jedino nismo proveli test proširenja virusa u populaciji. Taj podatak mi za Hrvatsku nemamo, tragamo za podacima u svjetskoj literaturi, koliko je na ovaj broj oboljelih broj ljudi u populaciji koji nemaju simptome a preboljeli su bolest ili su potencijalni su širitelji. Mi imamo već vrlo široke postavljene laboratorije u Hrvatskoj”, rekao je Capak najavivši kako će se proširiti testiranje zdravstvenih djelatnika.

“Idemo vrlo široko u to”, kazao je ravnatelj HZJZ-a

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.