Štagljar: Hrvatska ulazi u fazu koju bih nazvao najvećim open air eksperimentom

Vijesti 22. svi 202018:56 > 19:18
Izvor: N1

Molekularni biolog Igor Štagljar javio se u Dnevnik N1 iz Toronta gdje je prokomentirao situaciju u Hrvatskoj s koronavirusom te između ostalog naglasio da život krenuti dalje, no s oprezom jer oko nove bolesti je još uvijek puno nepoznanica.

“Mislim da je Hrvatska zasad napravila odličan posao, jedna je od najsupješnijih država u borbi protiv Covida. Ali Hrvatska ulazi u novu i neistraženu fazu koju bih se usudio nazvati najvećim open air eksperimentom nakon španjolske gripe. Za nas znanstvenike virus je još veliki misterij, znanstvenici nemaju odgovore još na brojna pitanja – hoće li biti drugog vala, jesu li ljudi koji su preboljeli imuni, zašto neki imaju teške, neki lake simptome, zašto gotovo 50% svih zaraženih nema gotovo nikakve simptome? Moramo biti oprezni”, istaknuo je Igor Štagljar.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da smo bili skoro dva mjeseca u teškoj izolaciji te da moramo krenuti dalje.

“Postavlja se ono pitanje – što je važnije, biti gladan ili zaraziti se virusom. Moramo naći suživot s virusom, moramo biti oprezni, nositi rukavice i maske. U Kanadi je to strogo regulirano, u dućan ne možemo bez maske. Htio bih vidjeti tako nešto i u Hrvatskoj. Jedino će nas znanost izvući iz ove krize i apelirao bih na ljude da slušaju znanstvenike”, rekao je Štagljar dodajući o imunološkim putovnicama:

“Putovnice se zasnivaju na pretpostavci da su osobe razvile antitijela koja se mogu direktno detektirati putem seroloških testova i takve bi putovnice ludima dopuštale veliku mobilnost. Nekoliko je država izjavilo da razmatraju uvođenje takvih putovnica. No, Kanada je još skeptična oko toga jer testovi na tržištu nisu dovoljno precizni i specifični.”

#related-news_0

Komentirajući parlamentarne izbore u virjeme koronavirusa u Hrvatskoj, ponovio je da treba pronaći način kako živjeti s virusom. Rekao je da ne sumnja da će naša epidemiološka služba reagirati u slučaju da se nešto promijeni.

“Pozdravljam odluku da se izbori održe, život mora ići dalje”, rekao je. Na koncu se osvrnuo na istraživanje koje provodi s kolegama s kojima je razvio novu metodu dijagnostike koja se koristi za razvoj novog serološkog testa. Nada se da će se metoda za četiri do šest mjeseci usavršiti i da će doći na tržište u Kanadi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.