"Nije bila greška koalirati s HDZ-om, HNS će opet biti važan faktor za većinu"

Vijesti 25. svi 202013:45 > 13:48
N1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i novi predsjednik HNS-a u Prelogu je rekao da "centralna politika nije bila naklonjena sjeveru Hrvatske" sve dok HNS prije tri godine nije ušao u Vladu.

“Tko god pobijedio na izborima – ili plavi ili crveni – više su se bavili ideologijama nego projektima, a mi smo izvukli sve projekte iz ladica i počeli realizirati“, rekao je Štromar i dodao da je mnogo objekata energetski obnovljeno, da su subvencionirani stambeni krediti bili najbolja demografska mjera i da se napokon radilo na reformi obrazovanja.

Upitan je li bila greška koalirati s HDZ-om, Štromar je u intervjuu za Media Servis rekao da nije. “Uvijek treba priznati greške. Sada kad gledam unatrag tri godine nije bila greška ulazak u koaliciju jer smo stvorili jednu stabilnost koja je bila bitno potrebna za razvoj države i odradili smo izuzetno puno posla u našim resorima”, rekao je Štromar, dodavši da će HNS i dalje biti važan faktor za sastavljanje većine.

Štromar je s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom (HDZ) u ponedjeljak bio u Prelogu, gdje će se graditi novi POS-ovi stanovi.

Odgovarajući na pitanja novinara o izborima, Štromar je rekao kako očekuju dovoljan broj mandata da budu ključni u sastavljanju Vlade te da će njihov smjer biti ne vraćati se u ’41. nego ići u ’21.

Štromar: Poslije izbora pridružit ćemo se onima koji prihvate naš program

Rekao je i da će se HNS pridružiti onima koji prihvate većinu njihova programa.

“To mogu biti jedna i druga velika opcija. S njima ne idemo u predizbornu koaliciju, ali poslije ćemo raditi na nastavku svega onoga što smo radili u ove tri godine“, istaknuo je predsjednik HNS-a.

VEZANA VIJEST

Zamoljen da komentira izjave s lijevoga političkog spektra da je HNS za njih prekrižen jer su koalirali s HDZ-om, Štromar im je postavio protupitanje s kime će oni sastavljati Vladu – sa Škorom, Mostom ili s Hrvatskim suverenistima.

„Mijenjaju se odluke, mijenjaju se predizborne riječi, drugačije se govori poslije. Mi u Saboru nećemo biti oporba, da sjedimo i dobivamo plaće. Ako smo u Saboru, hoćemo utjecati na ključne odluke kao što smo radili protekle tri godine“, rekao je Štromar.

Ministar Darko Horvat komentirao je predviđanja gospodarskih aktivnosti, ističući da ćemo na kraju godine imati pad na razini od 9 do 9,5 posto.

„Isto tako, analitika, ne samo hrvatska, već i europskih i svjetskih institucija daje nam optimistični rast više od šest posto već 2021., a ono što radimo kao pripremu gospodarskog oporavka je europski novac kojim potičemo investicije“, dodao je.

Horvat je komentirao i zakonski prijedlog neradne nedjelje, pri čemu je ponovio da je u njemu i 14 radnih nedjelja, za koje bi poslodavci sami odlučili koje će to biti.

„Činjenica je da sami poduzetnici, trgovci, sugeriraju da je 14 nedjelja profitabilnih i na prostoru gdje je turistička djelatnost potencirana i potentna. Prihvatili smo tu činjenicu, s takvim modelom ulazimo u javnu raspravu, a na koji način ćemo iz javne i stručne rasprave izaći i kakva će konačna forma zakona biti, vidjet ćemo nakon izbora“, rekao je.

Ako taj zakon dođe na Ustavni sud, ministar gospodarstva siguran je da će proći.

Horvat: Rad nedjeljom ne zabranjujemo, nego reguliramo

„Ovaj model je potpuno drugačiji. Mi u ovom modelu ne zabranjujemo, mi u ovom modelu reguliramo. U razgovoru s pravnom strukom siguran sam da će, ako i dođe na Ustavni sud, ovakav model proći“, zaključio je Horvat.

Ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov komentirao je slučaj bivšeg ravnatelja te agencije Krešimira Žunića, koji je kupio POS-ov stan, i što se poduzelo da se takvo što ne ponovi.

„Što se tiče predmeta gospodina Žunića, on je predan Uskoku i čekamo konačno rješenje”, rekao je Hristov i dodao da su promijenili procedure i pravilnik kako se takve stvari više ne bi događale. Činjenicu da Žunić i dalje radi u APN-u komentirao je riječima da radi na ovrhama, odjelu računovodstva, i ima upola manju plaću nego što je imao kao v.d. direktor.

„Ne mogu biti policajac i mijenjati ljude ili smjenjivati. Ne mogu se miješati u političku odgovornost. Ja sam profesionalac koji radi projekte. Uskok će donijeti konačno rješenje i po tome ćemo postupiti“, rekao je Hristov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.