"Afera dnevnice": Grafolozi ponovili da je Saucha autor većine potpisa

Vijesti 01. lip 202017:30 > 17:31
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Vještaci grafolozi ponovili su u ponedjeljak na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislava Sauche i tajnici Sandri Zeljko u "aferi dnevnice" svoj raniji nalaz i mišljenje da je Saucha autor većine spornih potpisa.

Vještaci za grafologiju Centra za kriminalistička vještačenja Andrea Ledić, Damir Marić i Natalia Milanja Hribar istaknuli su da su u 17 nalaza i mišljenja utvrdili kako je “90 posto potpisa vjerojatno Sauchino”, dok su za četiri analizirana potpisa na računima ustvrdili kako “dolazi u obzir” da je Saucha autor.

Ako bi se i utvrdilo da se radi o krivotvorenom potpisu imitacijom, zbog jednostavnosti parafnog potpisa ne bi bilo moguće utvrditi krivotvoritelja, istaknuli su grafolozi. Uz to, kažu kako je analiziran dovoljan materijal za analizu, a navodne sporne potpise vještačili su isključivo s originalnih dokumenata.

Bivši predstojnik Ureda premijera Saucha zatražio je prekid rasprave zbog problema s leđima, o čemu je ranije izvijestio sud dostavivši medicinsku dokumentaciju.

VEZANA VIJEST

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. “aferi dnevnice” izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.