Butković komentirao Orbana: Ne nasjedamo na jeftine provokacije

Vijesti 08. lip 202006:56 > 06:58
N1

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u povodu 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku, izazvao je u nedjelju reakcije u regiji.

Orban je pred spomenikom “Mađarske kalvarije” u spomen gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da “Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina”.

“Mađarska ponovno pobjeđuje… Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo”, rekao je Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije odgovorilo na upit Hine za komentar.

Butković se oglasio na Facebooku

Ministar prometa i mora Oleg Butković napisao je u nedjelju na Facebooku da hrvatska vlada nije i neće nasjedati na jeftine provokacije.

“Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja”, rekao je Butković.

“Rijeka kao i cijelo područje hrvatskog Primorja, s obzirom na bogatu povijest zaslužuje isključivo poštovanje i dijalog s ciljem napretka, a ne nacionalističko veličanje i simbolične provokacije”, smatra on.

Podsjetio je da je Rijeka uz Istru prva pružila otpor fašizmu. “Stoga želim odnos prema njoj kakav i zaslužuje, državnički i pun poštovanja”, istaknuo je ministar prometa.

Javio se i Bernardić

Šef oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić kazao je kako ne očekuje reakciju vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici.

“Riječ je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatski teritorij. Plenković zajedno s Ćorićem, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu”, izjavio je Bernardić.

Na spomen ploču sa zemljovidom Mađarske prije raspada Austro-Ugarske koja obuhvaća dijelove današnje Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske, Ukrajine reagirao je glasnogovornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pitanjem čelnicima Srbije do kada će šutjeti.

“Pitanje za premijerku, predsjednika i šlager-pjevača, ministra vanjskih poslova: hoće li država i dalje šutjeti na konstantne provokacije i bezobrazluke Viktora Orbana?” napisao je Marton na Twitteru, prenosi agencija Tanjug.

Marton smatra da je riječ o teritorijalnim pretenzijama mađarskog premijera te pita ulaze li takve izjave u do sada “najbolje odnose između Srbije i Mađarske” kojima se hvale srbijanski dužnosnici.

Budućnost susjedima

Završetkom Prvog svjetskog rata 4. lipnja 1918. u palači Trianon u Versaillesu potpisan je sporazum kojim je Mađarska, kao dio poražene Austro-Ugarske morala predati dvije trećine svog teritorija i polovicu svog multietničkog stanovništva.

Orban je u govoru u subotu rekao da se Mađarska održala unatoč Turcima, njemačkoj hegemoniji i sovjetskoj čizmi, a nestale su i Čehoslovačka, Jugoslavija i Sovjetski Savez i britanski i francuska imperij.

Osudio je Zapad jer je pokidao tisućljetne granice i povijest srednje Europe izručivši Mađarsku i druge države regije “neprijateljima, vladi boljševika”.

“Središnja Europa bila je ponovno nemoralno iscrtana. Nikad nećemo zaboraviti što su nam učinili”, rekao je Orban.

Pozdravio je što Mađari grade zajedničku budućnost sa susjedima: Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom i ocijenio da je povijest “dala šansu, možda zadnji put, narodima Središnje Europe da se otvore novoj eri”.

“Naša politička, duhovna, gospodarska i kulturna gravitacijska sila raste iz dana u dan. Povratak Mađara tek je počeo”, zaključio je Orban.