"Žao mi je što je kampanju obilježila tako skandalozna izjava g. Škore"

Vijesti 23. lip 202013:56 > 14:02
N1

Ministrica kulture i HDZ-ova kandidatkinja Nina Obuljen Koržinek u N1 Studiju uživo rekla je da su umjetnici u koronakrizi pokazali vrlo visoku savjesnost i odgovornost unatoč činjenici što su gotovo u jednom danu izgubili izvore prihoda. Komentirala je i slučaj širenja zaraze u Zadru na teniskom turniru koji je i sama posjetila.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek za vikend je u društvu premijera Andreja Plenkovića posjetila Šibenik i Zadar, a između ostalog zajedno su boravili na Adria Touru gdje se proširila zaraza koronavirusa nakon što se otkrilo da je bugarski tenisač pozitivan. Međutim, s obzirom da nije imala bliskih kontakata, za testiranjem i samoizolacijom nema potrebe.

VEZANE VIJESTI

“Nisam bila ni po kojoj definiciji u bliskom kontaktu, ali ako bude potrebe i u dogovoru sa stručnjacima, naravno da se možemo testirati. Sad ne spadam u one koje su ostvarili bilo kakav kontakt. Sve radimo u dogovoru sa stručnjacima i moramo se svi ponašati krajnje odgovorno. Ovo je upozorenje i potvrda onoga što se govori da su se građani opustili”, rekla je Obuljen Koržinek.

Smatra da su se svi malo previše opustili posljednjih tjedana, no ističe da je cijelo vrijeme u okviru svog resora bila u kontaktu s kolegama i organizatorima kulturnih manifestacija te ih upozoravala da ostanu odgovorni.

Što se tiče kulturnih manifestacija kojih najviše ima ljeti, ministrica je optimistična. Rekla je da su s epidemiološki službama dugo radili na preciznim uputama i za kazališta, i za koncerte, za izvođače i publiku.

Komentirajući performans umjetnika Siniše Labrovića u sklopu kojeg je 15 ljudi lizalo istu žlicu, rekla je da se Labrović sam već ispričao i napomenula da su se umjetnici u krizi pokazali kao vrlo odgovorni:

“Vidjela sam da se g. Labrović danas ispričao i izrazio žaljenje. I sam je rekao da je njegovo ponašanje bilo neprimjereno. Ovo je situacija u kojoj svatko od nas nosi jednaku odgovornost. Cijelo vrijeme surađujemo s udrugama i umjetnicima, primjećujem visoku razinu odgovornosti. Koliko god svi žele što prije nastaviti s radom, u svemu su strpljivi, zato me ovo tim više iznenadilo. Ali ne bi bilo dobro da taj pojedinačni slučaj baci sjenu da se misli da su umjetnici neodgovorni, upravo suprotno. Pokazali su da su vrlo odgovorni članovi našeg društva.”

#related-news_0

Nina Obuljen Koržinek ide na izbore na trećem mjestu HDZ-ove liste u 1. izbornoj jedinici. Smatra da nije točno da se žene nalaze na neprolaznim mjestima te da ovaj put jednostavno nije bilo moguće poštovati žensku kvotu:

“Način za sastavljanje je bio demokratičan gdje su lokalne organizacije predlagale svoje kandidate. Žao mi je da ovaj put nije bilo moguće ispoštovati kvotu, no i u Vladi su žene bile jako prisutne. U jednom trenu smo imali šest ministrica, HDZ je na visoke međunarodne dužnosti izabrao četiri sjajne žene. Nadam se da ovo neće obeshrabriti žene da se bave politikom.”

Na kraju su se dotaknuli teme pobačaja. Unatoč različitim stavovima Obuljen Koržinek smatra da se cijeli diskurs mora odvijati na puno više nivou i s više dostojanstva i poštovanja prema ženama:

“To su neke od tema koje se uvijek pojave u kapnkanjma, različite etičke, svjetonazorske i politikčke teme. Nažalost, ta se tema pojavila na krajnje neprimjeren način izjavom g. Miroslava Škore koja je bila skandalozna. I to su teme o kojima treba razgovarati, ali po mom dubokom uvjerenju s puno više dostojanstva i uvažavanja žene, i zato mi je žao što je kampanju obilježila tako skandalozna izjava.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.