Aladrović: Država će radnicima plaćati i do 2,5 radna dana

Vijesti 26. lip 202010:53 > 10:56
Izvor: N1

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je gost današnjeg N1 Studija uživo. Naime, počevši od 1. lipnja pa do kraja ove godine, uvode se državne potpore za skraćivanje radnog vremena do najviše 2000 kuna po zaposlenome.

Uvjete za korištenje potpore ispregovarali su sindikati i poslodavci s Vladom za tvrtke s deset i više zaposlenih te se očekuje da će odluka brzo biti prihvaćena na sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. O tome, ali i drugim temama vezanima za gospodarstvo u vrijeme koronavirusa u N1 Studiju uživo pričali smo s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Kratkoročni ciljevi ispunjeni

Ministar Aladrović ističe da je činjenica da je država krizu dočekala spremno sa stabilnim javnim financijama uvelike pomogla u borbi s koronavirusom. Mjere implementirane od ožujka do svibnja s produžetkom u lipnju za one poslodavce koji rade u djelatnostima izrazito ranjivima na koronavirus polučile su svoje rezultate, dodaje.

“S idućim mjerama smo se osvrnuli na srednjeročne i dugoročne ciljeve. Jedna od tih najznačajnjih mjera je upravo mjera za skraćivanje radnog vremena formirana kroz SURE program Europske komisije.”

Mjera će biti predstavljena u ponedjeljak, a implementirana od 1. lipnja do kraja godine.

VEZANE VIJESTI

“Očekivanja su nešto što formira ponašanja potrošača i investitora, pa sukladno tome i mjere moraju biti nešto drugačije”, pojasnio je ministar i dodao:

“Ovisno o potrebama poslodavca, od strane države može se financirati između skraćenje radnog vremen od 10 do 50 posto radnih sati mjesečno. Znači, do dva i pol radna dana, do 50 posto fonda mjesečnih sati.”

“Kumulativ koji država sufinancira je određen na 4.000 kuna s 100 posto. Dakle, sufiananciranje radnika može biti između 400 i 2.000 kuna”, dodao je ministar.

Papirologiju će smanjiti na minimum, ističe te dodaje kako je država osigurala financijska sredstva za isplatu dok se sve države EU-a ne usuglase.

#related-news_0

“Mi smo kao Republika Hrvatska, kao Vlada koja je trebala dati sredstvo to odradili prije tir ili četiri tjedna. Da bi se SURE program mogao koristiti, potrebna je suglasnost svih zemalja EU-a. Mi očekujemo da će se to dogoditi tijekom srpnja ili kolovoza. Do tada unutar financijskog plana proračuna, tj. HZZ-a imamo dovoljno financijskih sredstava.”

Uskoro mjera i za mikropoduzetnike

S obzirom da se ova konkretna mjera odbnosi na poslodavce s više od deset zaposlenih, ministar kaže kako će biti formirana i mjera za mikropoduzetnike. Svi crni ekonomski scenariji su izbjegnuti, ističe.

“Ukoliko epidemiološka situacije ne bude zaista kritična, a vjerujem da neće biti krititčna, ukoliko epidemiološka i ekonomska situacija u durgim državama ne bude jako loša, vjerujem da ćemo izbjeći sve crne scenarije. Mi ćemo sigurno izbjeći veće valove nezaposlenosti i veće kritične točke na tržištu radne snage”, zaključuje ministar.

Tijek događaja o okoronavirusu UŽIVO pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.