Tica: Ako se budemo držali mjera, pitanje lockdowna postaje nerelevantno

Vijesti 26. lip 202013:28 > 13:30
Izvor: N1

Ekonomski strateg Restart koalicije Josip Tica slaže se s najavljenim mjerama Vlade o subvenciji skraćenog radnog vremena radnika u tvrtkama pogođenima epidemijom, ali uz nekoliko strogih pravila.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je predstavljanje mjera skraćenog radnog tjedna već na naredni tjedan. Rekao je da će je koristiti tvrtke s više od 10 zaposlenih, kao i to da će financiranje po radniku iznositi do 2000 kuna.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i ekonomski strateg Restart koalicije rekao je da je riječ o rješenjima poput onih koje je SDP slao u saborsku proceduru uoči raspuštanja Sabora.

„Možemo samo podržati one koji su prihvatili te naše prijedloge“, rekao je Tica.

Precizirao je da je tada bila riječ o tome da država plaće radnika koji bi se našli u mjerama pomoći pri skraćenom radnom vremenu, subvencionira s do 50 posto, kao i korištenju SURE programa EU-a.

VEZANE VIJESTI

„ Ideja je da se poslodavcima pomogne skraćivanjem radnog vremena, kako bi njihove obveze bile malo racionalizirane, ali i kako bi se zaštitilo radnike da im zbog skraćivanja vremena ne padnu plaće“, rekao je Tica.

Razvoj stanja s hrvatskom ekonomijom, dodao je, ovisi o tome kako će se razvijati stanje s epidemijom u našoj zemlji.

„Tako dugo dok se ponašamo odgovorno i dok god stanje ne eskalira izvan nekog broja koji se može kontrolirati, inzistirat će se na mjerama poput pranja ruku, nošenja maski. Mislim da ćemo izbjeći najstrože restrikcije“, rekao je Tica, jasno dajući do znanja da je lockdown kao proljetos nešto što bi trebalo svakako izbjeći, ako se može.

Josip Tica je svoj stav još i pojasnio:

„Ako se budemo držali mjera, pitanje lockdowna postaje nerelevantno. Na taj bismo se način mogli držati jako dugo. Ali ako se ne budemo držali, onda će stvari eskalirati… Sve ovisi o nama i koliko ćemo se ozbiljno držati pravila.“

Govoreći o najavljenim mjerama Vlade o subvencioniranju skraćenog radnog vremena, Tica je upozorio na neke zamke kojima bi se mjere mogle sasvim obezvrijediti.

#related-news_0

„Zadnji put smo vidjeli da su subvencije dobivali i neki poduzetnici koji su isplaćivali veliku dobit“, upozorio je.

„Važno je potruditi se da sve mjere i sredstva što ih vlada šalje, da budu dobro ciljani, da se pomogne najviše onim sektorima kojima ste zabranili djelovanje u ovom dijelu godine“, kazao je.

Što se tiče limitiranog iznosa subvencije od 2000 kuna, rekao je da će to nekim sektorima ili tvrtkama biti i previše, nekima neće biti dovoljno.

„ Nije isto ako je nekome pao promet 90 posto ili ako je nekome pao 12 posto“, rekao je i podsjetio da se građevinarstvo s krizom, kako se zasad ispostavlja, nosi relativno dobro.

Tica je upozorio na još nešto:

„Maksimalno smanjiti otpuštanja ljudi. Poslodavci smanjuju broj radnih sati, a država kompenzira dio novca za koliko će radnici odraditi manje radnih sati. Ako se pritom otpušta, ruši se sama logika tih mjera.“

Za ulazak države u vlasničku strukturu tvrtki kako bi im se pomoglo, rekao je da načelno podržava i takve mjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.