Platforma Dosta pljačke predstavila predizborni program

Vijesti 26. lip 202016:09 > 16:14
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Stranke okupljene oko platforme Dosta pljačke predstavile su u petak svoj predizborni program koji se najviše tiče reformi u gospodarstvu, pravosuđu, zdravstvu i poljoprivredi, poručivši da će se zalagati za blokirane i prezadužene građane te za podizanje minimalne plaće.

“Riješimo problem blokiranih sada, u ovakvim se krizama rješavaju najveći problemi, to su prezaduženi građani koji će ostati bez posla. Naši ekonomski stručnjaci predlažu takozvani ‘policy mix’ u kojem ključnu ulogu igra monetarno-kreditna politika gdje središnja banka osigurava likvidnost gospodarstva i financira ga”, rekao je na predstavljanju predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

U progamu su naveli da žele poreznom politikom rasteretiti dohodak radnika, neoporezivi dio dohotka podići na 7500 kuna te minimalac na 5000 kuna.

“HNB mora putem ‘helikopterskog novca’, isplatiti jednokratno svakom punoljetnom građaninu 4000 kuna, čime bi se povećala potrošnja, to bi stabiliziralo proizvodnju i sačuvalo najviše radnih mjesta. Koristio bi se za kupnju samo domaćih proizvoda”, istaknuo je Lovrinović.

Ukinuti najvećio dio parafiskalnih nameta poduzetnicima

Poduzetnicima žele ukinuti najveći dio parafiskalnih nameta, te pokrenuti garancijski fond koji bi im omogućio da lakše dolaze do kredita za poslovanje.

Smatra kako će najvažniju ulogu u krizi imati valuta kuna te žele HNB ustrojiti kao zaštitnika gospodarstva i poduzetništva, umjesto da podržava uvoz, trgovačke lance, banke i lihvarenje.

“Trgovačku ekonomiju ćemo zamijeniti proizvodnom i stvaralačkom. Stati na kraj uvozu, švercu, nakupcima. Preferirati one koji proizvode i stvaraju”, naglasio je Lovrinović.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić predstavio je segment programa koji se tiče ovršne problematike, koji žele zakonski promijeniti.

“Kriza će dovesti do vala stečaja, ovrha, nažalost i deložacija. Zato jer nemamo normalan, funkcionalan, human ovršni zakon kojemu je cilj da se vjerovnik uspješno i humano naplati, a ne da ga se ubija i baca na ulicu”, kazao je Sinčić.

Iz ovršnog procesa izbaciti posrednike i digitalizirati ga

Njihov je prijedlog u zakon dodati da se iz ovršnog procesa izbace svi posrednici, poput odvjetnika, te ovrhe digitalizirati kako bi bile dostupne i transparentne na internetu.

Predlažu i postavljanje zakonskih ograničenja u ovrhama, pri čemu ako je dug manji od 60.000 kuna da ne bude ovrhe, već da se provedu drugi načini naplate dugovanja.

Također obiteljima žele dati mogućnost da svoju jedinu nekretninu naglase kao nužnu, pri čemu ona ne bi mogla biti predmet ovrhe, te iz ovrha izuzeti primanja poput božićnice, uskrsnice, alimentacije, jubilarne nagrade, dječjih doplataka i poticaja poljoprivrednicima.

Ističu i kako ovršne procese žele vratiti na sudove, a u slučaju kada banka želi prodati dug korisnika, on na to mora pristati.

Novi član platforme Dosta pljačke Srećko Sladoljev iznio je programske smjernice vezane za zdravstveni sustav, gdje želi depolitizirati javno zdravstvo, izgraditi neprofitnu tvornicu generičkih lijekova, razdvojiti javno od privatnog zdravstva, obnoviti domove zdravlja, provesti reviziju lijekova koje koriste bolnice, sustav učiniti transparentnijim te kao država poticati razvoj umjetne inteligencije.

Član Živog zida Tihomir Lukanić predstavio je programske smjernice koje se tiču pravosuđa, za koje je ustvrdio da mu je potrebna dubinska reforma te reorganizacija sudova.

Pravosuđe racionalizirati i digitalizirati, novi suci putem javnog natječaja

Naglasio je da bi sustav pravosuđa racionalizirao i digitalizirao, a nove suce postavljao na temelju javnih natječaja te bi donio zakon o porijeklu imovine i zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača.

Član Odbora za poljoprivredu Živog zida Davor Popović u programu je naveo regionalizaciju poljoprivredne proizvodnje i osnaživanje udruživanja poljoprivrednika, to jest zadruga, a ustvrdio je kako je ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj zapostavljena.

Smatra kako se poljoprivreda može najbolje razviti ako su joj osnova mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, koja se moraju fokusirati na proizvodnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.