Grlić Radman: Hrvatska će poštivati preporuke EK u vezi otvaranja granice s BiH

Vijesti 29. lip 202013:44 > 13:46
Izvor: Ilustracija

Hrvatska će poštivati preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica, sukladno epidemiološkoj situaciji, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

On je dodao da će u tom pitanju postupati koordinirano s drugim državama članicama EU-a te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

Preporuke Europske komisije u pogledu otvaranja granica još usuglašavaju stalni predstavnici zemalja članica, a potom će slijediti postupak donošenja odluke pisanom procedurom.

Grlić Radman je podsjetio da je Hrvatska 29. svibnja otvorila granice za deset država članica EU-a naglasivši da je Hrvatska turistička destinacija.

“Mi moramo gledati u budućnost, oporavak, interese hrvatskih građana, hrvatskog turizma”, kazao je, dodajući da su nam građani BiH, a prije svega Hrvati iz BiH, svakako u interesu te da premijer i vlada na to pitanje pozitivno gledaju.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče građana BiH u tranzitu, Grlić Radman je naglasio da u tome neće biti nikakvih problema.

“Što se tiče građana BiH u tranzitu, tu nema nikakvih problema, tranzit je dogovoren. Svatko tko dolazi iz BiH na sprovod, vjenčanje, iz osobnih razloga, tu nikakvih problema nema”, kazao je.

Glede izbora, ministar je naglasio da održavanje izbora nije upitno.

“Svi će moći glasati (…) Izbori će se održati. Imamo suglasnost BiH, na 45 biračkih mjera, isto tako i u svijetu. Naše diplomatske misije i konzularni uredi rade, sukladno napucima Državnog izbornog povjerenstva”, kazao je.

U vezi mogućih kontramjera BiH, ministar je kazao da je u kontaktu sa svojom kolegicom, Biserom Turković, i izrazio uvjerenost da će se pronaći odgovarajuće rješenje.

Grlić Radman je naglasio da je najvažnije zaštititi zdravlje građana i usporiti širenje koronavirusa te da treba biti odgovoran.

Hrvatska je prošli tjedan uvela novi režim ulaska u zemlju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.