Počelo glasanje u inozemstvu, od ranog jutra gužve na biralištima u Mostaru

Vijesti 04. srp 202011:36 > 11:41
Podijeli:
Izvor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U inozemstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasa se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Otvoreno je svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj, a za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je članica DIP-a Ivana Belec. U Mostaru se od ranog jutra stvaraju gužve.

U inozemstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasa se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju 5. srpnja po lokalnom vremenu.

VEZANA VIJEST

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, a ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2800 birača, piše Index

U 11 sati po našem vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, a birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasovanje nastaviti.

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu, u subotu u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Čović glasao u Mostaru

Dragan Čović glasao je u Mostaru, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule, javlja Klix.ba.

#related-news_0

Iskoristio je pravo glasa i, kako kaže, dao je podršku onim snagama koje znaju što je dobro za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i koje mogu pomoći na putu BiH ka Europskoj uniji.

Posebna biračka mjesta za glasanje pripadnika HV-a na izborima

Pripadnicima Hrvatske vojske u Republici Hrvatskoj te u misijama i operacijama u inozemstvu određena su posebna biračka mjesta te će u nedjelju, 5. srpnja moći izaći na parlamentarne izbore i glasati u Zagrebu, Splitu i Udbini, kao i u Afganistanu, Poljskoj i na Kosovu.

“Pripadnicima Oružanih snaga RH koji će se na dan izbora zateći u službi u OSRH na području Republike Hrvatske, a izvan mjesta svoga prebivališta, glasanje će biti omogućeno na temelju potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta na najbližem redovnom ili posebnom biračkom mjestu na kojem će moći glasati za liste svoje izborne jedinice (ukupno do 200 pripadnika OSRH)”, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Za glasanje pripadnika Oružanih snaga RH na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor određena su tri posebna biračka mjesta u Oružanim snagama i to: biračko mjesto u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu i u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

Na tim posebnim biračkim mjestima, za glasanje su prijavljena 473 pripadnika Hrvatske vojske.

Hrvatski vojnici glasat će i u Afganistanu, Poljskoj i Kosovu

Pripadnicima Hrvatske vojske u misijama i operacijama u inozemstvu, glasanje će biti omogućeno na tri posebna biračka mjesta te na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Prištini gdje će glasovati pripadnici hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR.

#related-news_0

Pripadnici hrvatskog kontingenta u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu glasati na posebnom biračkom mjestu u kampu Marmal u Mazar-e Sharifu i na posebnom biračkom mjestu u kampu HKIA u Kabulu.

Pripadnici hrvatskog kontingenta u aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti eFP-BG u Poljskoj glasat će na posebnom biračkom mjestu u vojarni Bemowo Piskie u istoimenom gradu u Republici Poljskoj.

U navedenim misijama i operacijama, za glasanje je prijavljeno ukupno 218 pripadnika OSRH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.