Sindikat: Zlostavljanju izloženi i drugi djelatnici Filozofskog fakulteta

Vijesti 28. srp 202014:30 > 14:35
N1

Sudski utvrđeni mobing nad prof. Antom Čovićem samo je vrh sante leda u moru bezakonja, progona i zlostavljanja jer su osim njega različitim tipovima zlostavljanja i progona bili izloženi mnogobrojni djelatnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, tvrdi Hrvatski sveučilišni sindikat.

Kako su u utorak naveli u priopćenju za javnost, smijenjena dekanica Vlahović-Štetić mobingirala je čak i povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika Filozofskog fakulteta nakon što ju je upozorio zbog uznemiravanja prof. Čovića.

Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika prof. Boris Olujić 30. listopada 2018. izdao je upozorenje dekanici Vlahović-Štetić zbog uznemiravanja prof. Čovića sa zahtjevom da „s uznemiravanjem žurno prestane na način da obustavi postupak oduzimanja zvanja (…), odnosno da stavi izvan snage Odluku o imenovanju Stručnog povjerenstva kojim je isti postupak pokrenut“. Dekanica je, kako navodi sindikat, na ovo upozorenje odgovorila 5. studenoga 2018. odlukom o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika.

Istom odlukom, podsjeća, naložila je povjereniku „da u roku od 24 sata preda novoj povjerenici prof. Jeleni Vlašić Duić sve spise predmeta vezane za rad povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika“.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu na pritužbu povjerenika 14. studenoga 2018. donio je odluku o suspenziji odluke dekanice Filozofskog fakulteta o smjeni povjerenika za koju je utvrđeno da je nezakonita i protustatutarna.

Senat Sveučilišta na sjednici 11. prosinca 2018. donio je, sukladno statutarnoj obvezi, odluku o potvrđivanju rektorove odluke, kojom je suspendirao odluku dekanice o smjeni povjerenika.

Rektorova suspenzija odluke o smjeni i potvrda odluke od strane Senata, naglašava se, povećala je pritisak uprave na povjerenika. Zaredale su radnje tipične za mobing kao što traženje hitnih i iscrpnih izvještaja i traženje suvišnih izjašnjavanja o svemu i svačemu, dodaje sindikat. Napominje kako su rokovi postali kraći i „neprekoračivi“, zadaće teže, a prijetnje eksplicitne.

Podsjeća kako je tjedan dana nakon odluke Senata, 19. prosinca 2018. dekanica Vlahović-Štetić poslala ultimativni dopis povjereniku prof. Borisu Olujiću, u kojem stoji naredba „da u neprekoračivom roku od 3 dana dostavite cjelokupni izvještaj o svim pritužbama i o načinu rješavanja istih, te sve spise predmeta i to od dana preuzimanja dužnosti pa nadalje. U slučaju da ne dostavite predmetni izvještaj, kao i spise predmeta bit ćemo primorani razriješiti Vas dužnosti povjerenika“.

Povjerenik je na opravdani dio zahtjeva dekanice uspio odgovoriti u zadanom roku, navodi sindikat i dodaje kako je dekanica Vlahović-Štetić, nakon niza neuspješnih pokušaja odustala od nasilnog smjenjivanja povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika i odlučila to provesti dopuštenim putom, donošenjem novoga Pravilnika o zaštiti dostojanstva radnika.

“Pravilnik je stupio na snagu 29. ožujka 2019. čime je prestala dužnost povjereniku koji se iskazao ne samo borbom za zaštitu dostojanstva radnika nego i borbom za dostojanstvo institucije. Njegova je zasluga da je dekanicu, u postupku iz svoje nadležnosti, osudio za mobing prije donošenja sudske presude”, ističe, uz ostalo, Hrvatski sveučilišni sindikat.

Vesna Vlahović-Štetić smijenjena je 14. srpnja 2020. odlukama rektora i Senata Sveučilišta u Zagrebu s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta zbog mobinga nad zaposlenikom Fakulteta profesorom Antom Čovićem. Odluka je donesena na temelju pravomoćne sudske presude od 26. lipnja 2020. za šikaniranje – mobing i povredu dostojanstva osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.