"Umjesto da snose odgovornost, arhitekti poraza SDP-a u Saboru dijelili fotelje"

Vijesti 17. kol 202010:12 > 10:23
N1

U Novom danu gostovao je Peđa Grbin, zasad jedini poznati kandidat na izborima za šefa SDP-a. On je uvjeren da će biti i drugih kandidata.

„Oni koji misle da mogu i trebaju neka izađu u javnost“, poručio im je.

On osobno kandidirao se zbog lošeg rezultata na parlamentarnim izborima te potpore birača koju je dobio, a koja mu, kako je objasnio, ne daje pravo da stoji sa strane.

„Sve što u SDP-u trebamo učiniti neće biti moguće do lokalnih izbora, to je prioritet da kandidatima osiguramo da nastupe pod ravnopravnim uvjetima i do lokalnih izbora napravit ćemo puno. Ali glavnina posla, program i politike, čekaju nas nakon izbora“, poručio je.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je lošu financijsku situaciju istaknuvši da mu je drago što su ga mnogi poslušali i podmirili dugove za članarinu kako bi mogli sudjelovati u izbornom procesu.

„Danas ih je više od devet i pol tisuća s pravom glasa, ali i dalje me žalosti što je to manje od trećine članova. To pokazuje koliko nas posla čeka, ali SDP je velika stranka, imali smo uspone i padove, ali i tradiciju“, kaže Grbin.

Ističe kako demokratski sustavi počivaju na sukobu mišljenja i smatra da to SDP-u treba. Ipak, smeta mu što, kako i nazivaju u stranci, arhitekti izbornog poraza, ne priznaju odgovornost.

“Samo Davor Bernardić priznao odgovornost za poraz”

„Samo Davor Bernardić priznao je odgovornost. Svi ostali se prave kao da se ništa nije dogodilo, podijelili su funkcije unutar Sabora, fotelje, bez ikakvih pravila i kriterija i nije nam jasno kako je netko primjerice postao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na temelju čega? To znači da nas čeka dosta posla“, poručio je i dodao da ne misli nikoga dijeliti je li jučer podržavao Davora ili ne, već kako su radili posao.

„Ako maju rezultat ili ideje, bitno je da rade“, zaključio je.

Obećao je da zabrana kandidiranja onima koji imaju manje od 5 godina staža u stranci neće više vrijediti, preuzme li on kormilo, te da stručnjake ne planira outsourcati već privući u stranku.

Komentirajući rad i odluke Stožera za civilnu zaštitu, podsjetio je da je još u travnju predao zahtjev za ocjenom ustavnosti njihovo rada.

„Primjerice slovenski sud se odmah oglasio, austrijski je ukinuo neke mjere za koje su smatrali da narušavaju prava građana, a naš Ustavni sud je otišao na godišnji odmor“, zaključio je Grbin te pozvao građane da pritiskom traže odgovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.