Primorac o cjepivu: Važna je sigurnost, a ne tko će biti prvi

Vijesti 20. kol 202011:54 > 11:55
N1

Poznati znanstvenik i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac bio je gost u N1 studiju uživo. Rekao je da nam je prava realnost oko situacije s pandemijom koronavirusa, zapravo nedokučiva. „Objektivnost testiranja, pokazuju neka istraživanja, varira i do 40 posto, bitno je jesu li osobe asimptomatske, zatim period uzimanje briseva je važan i slično…“.

Komentirajući izjavu premijera da će školska godina početi 7. rujna, rekao je da premijer ide putem Economista, koji navodi da bi bila velika pogreška ne početi sa školskom godinom.

„Djeca su relativno najzaštićenija populacija. Osim što imaju najniži stupanj mortaliteta, neka istraživanja pokazuju i da su oni populacija koja bi teže prenosila virus“, kaže Primorac.

Smatra da je Hrvatska dobro upravljala pandemijom, ali da su se tijekom ljeta, pogotovo kada je riječ o noćnim klubovima, događale greške.

„Ipak je situacija puno bolja nego u mnogim zemljama, primjerice u SAD-u iz kojeg dolazim. Prioritet moraju imati hrvatski građani, a ne mali broj ljudi koji od nekih propusta profitira“, upozorio je.

Ponovio je kako su maske dobra zaštita jer štite osobe, sprječavaju nas da diramo lice rukama i vlaže zrak koji udišemo. Kada je riječ o testiranjima, otkrivene su zanimljive stvari.

„Analizirali smo 1000 i nešto uzoraka. Ono što nas je iznenadilo tijekom prvog testiranja, 2 posto populacije imalo je protutijela, taj IGG na Covid 2. Nakon malo više od mjesec dana svi su bili negativni, što pokazuje kako kratko djeluju protutijela i koliko je sigurniji stanični imunitet“, poručuje Primorac.

Kada je riječ o nogometu, Primorac kao član medicinske komisije HNS-a, poručuje da su igrači sigurni na terenu.

„Ako su na test negativni, imaju kratak kontakt sa suparnikom, oni su sigurni. Ali što rade izvan terena, teško je kontrolirati“, rekao je.

Govoreći o ruskom cjepivu, istaknuo je da intenzivno dobiva rezultate, naročito tumačenje kolega za IGG protutijela na Covid 2, te da je bitan učinak cjepiva na stanični imunitet.

„Mi čekamo kliničku fazu 3 i relevantne rezultate, nikome na pada na pamet cjepivo prije toga. Podsjetit ću da je 2012. prilikom testiranja cjepiva na SARS COV, došlo do oštećenja pluća i jetre na životinjama. Dakle, nikome ne pada na pamet cjepivo dok ne budemo sigurni da je apsolutno sigurno, nije bitno je li Rusija, Amerika, Kina ili Turska, važna je sigurnost a ne tko će biti prvi“, zaključio je.