Kip Nikole Tesle vraća se u Gospić na trg ispred KIC-a

Vijesti 21. kol 202013:55 > 14:03
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Gospiću je u petak potpisan ugovor kojim će se kip proslavljenog znanstvenika Nikole Tesle nakon 30-tak godina vratiti u njegov rodni Gospić, na novouređeni prostor ispred Kulturno-informativnog centra, gdje će spomenik biti postavljen, doznaje se iz gradske uprave.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević danas je s predstavnikom tvrtke Kameni Zid d.o.o. potpisao Ugovor o izvođenju radova na uređenju trga ispred Kulturno informativnog centra (KIC), gdje slijedi postavljanje spomenika Nikole Tesle.

Ukupna vrijednost ugovora je oko 1,8 milijuna kuna.

Tvrtka Kameni zid d.o.o odabrani je ponuditelj na otvorenom postupku javne nabave, a njene reference su upravo rad na trgovima, kulturnim spomenicima i sakralnim objektima, napominju iz Grada.

Prva faza obuhvatiti će uređenje staza, ogradnih zidova, urbane opreme i postavljanja postolja koje je identično postolju Teslinog kipa na slapovima Niagare.

Nakon toga uslijedit će uređenje zelenih površina i hortikulture te ostali građevinski radovi, nakon čega će na novouređenom trgu biti postavljen Teslin kip.

„Spomenik je predviđen u užem dijelu prostora KIC-a, u mirnoj zoni s nekoliko klupa i pješačkom površinom od kamene sipine. Spomeniku bi se dala važnost koja je u pravcu asocijacije na njegov rad, ali i na samu osobnost Nikole Tesle. Oblikovanjem se prikazuje sklad starih i novih materijala te sklad prirodne forme i forme proizašle ljudskim djelovanjem. Vjerujem da će park biti na čast svim građanima Gospića“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Time će se nakon gotovo trideset godina kip Nikole Tesle vratiti u Gospić. Naime, tijekom ratnih zbivanja 90-tih Teslin spomenik na tadašnjem gradskom trgu srušen je miniranjem.

Grad Gospić je nakon rata dao izraditi odljev spomenika koji je rad poznatog kipara Frana Kršinića. Takav spomenik nalazi se još na američkim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odljev spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Ljevaonici akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Takav spomenik sada će dobiti svoje mjesto na novom trgu u Gospiću.

Odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno Informativnog Centra donijelo je Gradsko vijeće još 2014., međutim tek je ove godine Grad Gospić uspio osigurati sredstava za realizaciju projekta te je nakon provedenog postupka javne danas potpisan Ugovor s odabranim izvođačem.

Ukupna vrijednost radova je 1.880,232,80 kuna.

„Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić od iznimne je važnosti za naš grad. Bilo je potrebno trideset godina da se to dogodi, a ja sam izuzetno zadovoljan da smo to uspjeli realizirati kako smo i obećali. Sigurni smo da će ovaj potez donijeti mnogo dobra Gospiću i njegovim stanovnicima, te da će postati vrlo drago mjesto okupljanja građana i naših gostiju“, rekao je gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Napokon, nakon niza godina, Teslin spomenik vratit će se u Gospić i bit će postavljen u Gradu u kojemu se rodio, pohađao prve školske sate i stekao temelje za svoj daljnji rad i postignuća.

Realizacijom ovog projekta Grad Gospić, kao što su to učinile mnoge zemlje i gradovi, još se jednom želi Nikoli Tesli odati veliko priznanje i zasluženu čast, a time promovirati i bogato znanstveno i kulturno nasljeđe Gospića i Hrvatske, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.