Novosel: Danas ne možete sačuvati radnika s malim plaćama

Vijesti 04. ruj 202011:39 > 12:07
N1

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel gostovao je u N1 Studiju uživo te je komentirao nove Vladine mjere za spas gospodarstva za što će trebati još osamsto milijuna kuna, povrh do sada potrošenih šest milijardi i tri milijuna.

“Sektori koji su navedeni su u ovom trenutku najviše ugroženi. Mi smo predlagali tijekom ljeta da te mjere budu horizontalna nego da se odnose na tvrtke koje zapadnu u probleme, neovisno o sektoru. Argumenti Ministarstva rada su bili da bi bilo teško procijeniti koji su to kriteriji”, rekao je Novosel.

Vlada je produljila nekoliko mjera za pomoć gospodarstvu ugroženom zbog koronakrize do 31. prosinca, ali Novosel smatra kako to nije dovoljno.

“Možemo mi to nazvati vatrogasnim mjerama, ali kako god okrenuli priču, poslodavac u primjerice turističkom sektoru bit će prinuđen neke radnike otpustiti. Oni će prijeći na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a trošak će za državu biti identičan, ako ne i veći nego što bi bio da se radnika zadržalo kroz ovu mjeru, odnosno subvenciju od 4000 kuna. U ovom trenutku za tu mjeru država nema alternativu. Do kada će biti potrebno održati tu mjeru-to epidemijsko pitanje”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Novosel ističe kako oni poslodavci koji koriste mjere ne mogu u tom razdoblju otpuštati radnike pa se tako štiti i radno mjesto.

“Svi očekujemo da će ta pandemija nekim prirodnim putem ili cijepljenjem prestati. Tada ćemo možda biti u daleko većem problemu ako ne zaštitimo radnike. Radnika tada neće biti. Koliko je važno ovim mjerama sačuvati radno mjesto, toliko je važno sačuvati i visinu plaća radnika. Nažalost, oni radnici koji imaju ugovorenu plaću manju od 4000, oni svakodnevno odlaze iz Hrvatske u druge zemlje. Danas ne možete sačuvati radnika s malim plaćama”, kazao je Novosel.

Novosel smatra da bi ove vladine mjere trebale smanjiti rast nezaposlenosti.

“Postavlja se pitanje kako ćemo mi pokrenuti gospodarstvo. Svi očekuju da će ovaj pad BDP-a okrenuti se u neki brzi rast, ali tog brzog rasta neće biti ako se paralelno ne stvore uvjeti za zaštitu domaće proizvodnje”, poručio je Novosel te dodao kako se u ovoj pandemijskoj situaciji treba urediti i rad od kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.