Istospolni partneri Ivo i Mladen nakon tri godine borbe udomili dvoje djece

Vijesti 05. ruj 202020:00 > 20:06
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić dobio je dvoje djece na udomljavanje, čime je završila njihova višegodišnja bitka s državom, doznaje 24sata.

Kako su i ranije najavljivali, od trena kad postanu udomitelji i djeca im stignu na skrb, što se i dogodilo, više neće izlaziti u medije niti davati izjave. Tako ni sad, kažu, neće ništa komentirati, piše 24sata.

VEZANE VIJESTI

Njihova borba da udome djecu trajala je tri godine. Toliko je prošlo otkako su se prijavili za udomiteljstvo. U trenucima kad se činilo da su napokon uspjeli, iskrsnula bi nova prepreka.

Ovaj par je tužio državu kad su ih odbili da budu udomitelji. Sve je završilo na Ustavnom sudu koji je početkom veljače ove godine odlučio da istospolni parovi imaju pravo udomiti djecu.

“Jako smo zadovoljni i sretni jer su, izgleda, naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda”, rekao je tada medijima Ivo Šegota. U odluci suda, koji je razmatrao prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, između ostalog, stajalo je kako Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke. Nije ukinut, ali mora se tumačiti tako da se nikome, bez obzira na spolnu orijentaciju, ne smije uskratiti to pravo.

#related-news_0

No, Centar za socijalnu skrb Zagreb dvaput je odbacio zahtjev ovoga para za udomiteljstvom. A onda je prije dva mjeseca Visoki upravni sud u Zagrebu donio odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, zapravo, potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je u prosincu prošle godine poništio rješenje Ministarstva, prema kojemu je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup procjeni za udomitelje.

Udomljavanje i posvajanje djece u javnosti često se poistovjećuje iako to nije ni približno isto. Djeca udomljavanjem dobivaju dom, ali ih udomitelji ne posvajaju, nego o njima vode brigu i za to primaju udomiteljsku naknadu. To je dosad istospolnim partnerima bilo onemogućeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.