Ministar Fuchs: Brine me sve, sada imamo osam škola koje neće početi po planu

Vijesti 06. ruj 202019:54 > 20:19
Goran Stanzl/PIXSELL

Sutra počinje nastava za 459.800 učenika. U studiju Nove TV gostovao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je među ostalim odgovarao na pitanja koja za njega imaju roditelji, učenici i ravnatelji.

Virus je i prije početka nastave ušao u šest škola. Brine li vas to?

Brine me sve. Naravno i početak škole, ali sam optimist. Virus nije ušao u škole, nego među djelatnike. Sada imamo osam škola koje neće početi kako je planirano.

VEZANE VIJESTI

Pitanja je postavilo nekoliko roditelja, piše Dnevnik.hr.

Mama iz Zagreba, Tanja: Dijete će mi sad u šesti razred i baš me zanima, ako se dijete razboli, čija je odgovornost? Što će biti s tim?

Mama iz Splita Vesna: Zovem se Vesna Topić Cvik, majka sam djevojčice koja polazi u 6. osnovne. Prvo pitanje je vezano za zdravstvenu situaciju, koliko je to sigurno za djecu. Jer ja kao roditelj sam zabrinuta i u dilemi sam da li da pošaljem dijete u školu? I drugo, dobila sam pravilnik vezano kako se djeca trebaju ponašati. To mi je degutantno. Imam osjećaj kao da dijete šaljem u logor. Eto, to je moje pitanje pa ako ministar može odgovoriti?

Tata iz Splita Bojan Zadravec: Moj sin Roko ide u peti razred. Zanima me, puno pitanja imam za gospodina ministra. Prije svega, koliko dugo će trajati škola? Što će biti sa školama ako dođe netko zaraženi? Da li će cijela škola u karantenu? Samo razredi? I kako će uopće biti postupanje? Da li je to unaprijed dogovoreno ili se iz dana u dan mijenja?

Idemo od posljednjeg pitanja, iako ste o tome već govorili, ali valja ponoviti što ako se zarazi djelatnik ili dijete? Tko sve ide u samoizolaciju?

Idu oni koji su bili u bliskom kontatku. Tko će ići u izolaciju, odlučit će epidemiolozi. To bi mogao biti razred i njihov razrednik.

#related-news_0

Jednu majku je zanimalo je li sigurno poslati dijete i čija je odgovornost ako se dijete zarazi?

Čija je odgovornost ako se dijete zarazi u parkiću. Što je s jučerašnjim prosvjedom, tamo je bilo djece? Čija je to odgovornost? Zato se naglašava da budemo odgovorni.

Ravnatelji su mi se zabrinuto požalili da dosta roditelja inače šalje djecu u školu s temperaturom. Kako to riješiti? Jesu li ravnatelji dužni to prijaviti i kome?

Tako da roditelji postanu odgovorni. Nećemo nagađati zašto šalju djecu s temperaturom u školu. Ovdje se sukobljavamo s konkretnim virusom i roditelji moraju mjeriti temeperaturu djetetu i ne slati ga u školu s temperaturom iako nema veze s Covidom.

Evo što zanima učitelje i ravnatelje, prenosi Dnevnik.hr.

Ivanka Švaljek, OŠ Side Košutić: Kako riješiti problem nastave, znači kombinacija ako budu i u školi i online?

Monika Martinović iz Budrovaca, područna škola Đurđanci: Što će se dogoditi u slučaju da učitelj ode u izolaciju, a nema zamjene. Nitko se ne javi na zamjenu?

Mate Bobanović, vršitelj dužnosti ravnatelja: Što će se dogoditi ako ravnatelji završe u samoizolaciji, ako se razbole, ako završe u bolnici? Što će se dogoditi s vršiteljima dužnosti kojima se dogodi isto to? Što će se dogoditi ako u tijeku natječaja neko od kandidata oboli?

#related-news_0

Krenimo od samoizolacije ravnatelja – što u tom slučaju?

Ako se razboli, završit će na bolovanju, nadam se kod kuće – da neće morati u bolnicu. Nadam se da se takve stvari neće događati, ali uvijek će netko moći zamijeniti nekog drugog.

Bilo je i pitanje o zamjenama – što ako se ona ne može naći? Matematika, kemija, fizika – to je i inače problem…

To je jedna od stvari koja je problem jer i u normalnim okolnostima imamo problema s tim. Radimo na tome, u kontaktu smo s učiteljskim fakultetima pa da možda i tu opciju otvorimo što se tiče zamjena. Može se privremeno zapošljavati na 60 dana.

Možete li pojasniti kako bi se točno trebao organizirati učitelj za online nastavu ako dio razreda završi u samoizolaciji?

Ako krenem objašnjavati, trajat će dugo, ali vrlo su jasne upute na stranicama ministarstva. Nedavno smo objavili GIF-ove, glavne izvedbene kurikulume, to su ishodi koje dijete mora znati.

Ove godine bi zimski praznici trebali biti u dva dijela, i u veljači – od toga se odustaje ili to ostaje?

Mogli bi se pomicati, ali treba pratiti situaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.