Voditelj covid bolnice: "Vrijeme je da se uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu"

Vijesti 18. lis 202012:36 > 12:39
N1

Broj novozaraženih koronavirusom dva dana zaredom prelazi tisuću, zdravstveni sustav već je ozbiljno načet: virus je ušao u brojne bolnice i staračke domove. Ima li država plan kako obraniti bolnice? O tome je u TNT-u govorio Ivica Lukšić, čovjek zadužen za koordinaciju bolnice kako bi se pružio najbolji otpor covidu-19.

Lukšić kaže da je važna društvena solidarnost, ali i generacijska solidarnost. “Mladi su svjesni da je bolest za njih manje opasna, ali oni svojim ponašanjem mogu ugroziti ukućane i starije. Možda su opasnija njihova druženja u obiteljskim okruženjima, nego među vršnjacima.”

Spremnost bolničkog sustava

Rekao da situacija nije tako dramatična, u smislu da je zdravstveni sustav pred pucanjem, pa dodao kako je mobiliziran na vrijeme. Ipak, s obzirom na porast broja novih slučajeva i proboja koronavirusa u bolnice, ističe kako je “važno da se uozbiljimo svi”. Kaže da imaju odgovore na sve situacije. “Cijeli bolnički sustav je mobiliziran. Važno ga je sačuvati da možemo zbrinuti sve građane i bolesnike.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje imaju li zagrebačke rodilje razlog za brigu, s obzirom na proboj virusa u Kliniku za porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je da imaju alternativu, ali da “i ona sutra može biti u problemu, stvari se mijenjaju dinamično. Ovu krizu možemo iznijeti svi zajedno kao društvo. Važno je sačuvati zdravstveni sustav od ovakvih situacija”.

Ograničenost ljudskih resursa

Lukšić napominje da su i medicinske sestre i liječnici iscrpljeni. “Ova kriza ne pogađa sve jednako, neke ustanove, liječnici i medicinske sestre opterećeni su više. Ograničeni su nam ljudski resursi, kao i u svakoj zemlji. U krizu smo kao zdravstveni sustav ušli s puno problema. Naš je zaostao u reorganizaciji i ušao s brojnim problemima otprije. Ministarstvo čini sve da se situacija optimizira. Pojedini će dijelovi sustava biti prenapregnuti.”

Još je jednom naglasio kako je važno zdravstveni sustav sačuvati od prodora infekcije. Objašnjava i da je činjenica da nisu svi zdravstveni djelatnici jednako opterećeni, ali sada znaju, za razliku od početka epidemije, gdje se može napraviti bolja organizacija.

Čini se sve da nitko ne ostane zakinut kome treba zdravstvena skrb, osobito kad su u pitanju onkološki, kronični bolesnici, kaže, a kao potencijalni problem vidi što su preventivni pregledi usporeni.

Upitan zatvara li se sustav za takve preglede, odgovara da sigurno ima izazovnih situacija. “Zdravstveni resursi su nam ograničeni, ljudi nemamo. Sustav čuvamo za sve građane, ne samo za covid bolesnike. Dio koji nije važan odgađa se za neko drugo vrijeme”, prokomentirao je.

#related-news_0

Građani su prije bili disciplinirani

Smatra da se trebamo vratiti na početak epidemije. Danas znamo više, ali još uvijek ne znamo puno o komplikacijama koje će ostati nakon bolesti, rekao je. “Imamo novi virus koji je proteklih sedam mjeseci među nama. Na početku smo imali jasne poruke, građani su vjerovali i bili disciplinirani. Trebamo se vratiti na te pozicije”, rekao je.

Apelirao je na građane rekavši da je “vrijeme da se svi uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu”.

“Ako ne sačuvamo zdravstveni sustav, ugrožavamo sve naše građane kojima zdravstveni sustav treba”, poručio je Lukšić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.