Milanović: Moja supruga je prošla po Markovom trgu dvije minute prije napada

Vijesti 19. lis 202007:18 > 12:06
Marko Dimic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je posjetio Međimursku županiju.

Posjet je počeo u Čakovcu gdje je obišao Centar znanja Međimurske županije. Obišao je i Međimursku palaču turizma, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Izjavu predsjednika pratite UŽIVO na N1 televiziji.

“Ponovno postavljam pitanje premijeru, kojim sam ja to riječima 2016. prosuo i posuo i zasijao sjeme mržnje”, rekao je Milanović. Kazao je da će isto pitanje postaviti i sutra.

Upitan za tvrdnje da relativizira ulogu predsjednika, kazao je: ‘Sve je relativno, to je i Einstein shvatio. Ne znam što znači relativizirati, to je vokabular iz Plenkovićeve maturalne radnje’.

“Nije ovo prepucavanje”

“Nije ovo prepucavanje, na dan napada na zgradu Vlade, nazvao sam premijera, ponudio suradnju, složio se s njim da nam ne treba sjednica VNS-a, da bi on mene u Bruxellesu sljedeći dan optužio da sijem mržnju”.

“Relativiziranje napada? Je li to istina? Što uopće znači relativizirati, može još neki primjer od gospodina Plenkovića? To ništa ne znači u duhu i slovu hrvatskog jezika… Tko je javno rekao da zgradu vlade treba štititi, je li to relativizacija napada”, kaže Milanović.

Ili on svojim postupcima možda relativizira funkciju predsjednika Vlade? Obzirom da ništa ne zna…, rekao je Milanović.

“Ja sam snimku napada vidio odmah, zato me još jednom čudilo što govori premijer. To je bio napad na policajce. Ima elemenata terorizma, ali nije bilo organizirano”, tvrdi predsjednik koji je rekao i da je njegova supruga “prošla tamo 2 minute prije napada. To nisam rekao prije par dana”.

Hoću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

“Hoću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali kako zakon kaže, a ne komunikacijsku paradu na kojoj je pola HDZ-ovaca”, govori Milanović.

“Ja ne stojim na putu uloge zakona. Ako ima veze s onim što sam ja govorio 2015. dok je on bio u Europskom parlamentu i pljeskao Karamarku, ja mu se nudim da mu napišem draft na tu temu. Ništa ja tu ne čuvam, a kamoli svoju poziciju. Predsjednik Vlade mora puno suverenije vladati hrvatskim jezikom”, rekao je Milanović.

“Za mene kaže da sam 2016. godine pustio duha iz boce. Ja mislim da su oni pustili duha iz demižonke 2012. godine. Odgovornost za javnu riječ je velika”, rekao je predsjednik.

Novinarka N1 televizije pitala je Milanovića vrijeđa li ga što ga je premijer nazvao 54-godišnjim šmrkavcem.

“Šta je rekao? Hahaha. To me ne vrijeđa. To je da stanete i pogledate. Ja sam stariji od njega 3 godine i nudim suradnju. A on ode u Bruxelles i ponaša se vrlo neodgovorno. Sebe radi žrtvom. Moja žena je tada prošla, majka moje djece. Što to znači? On tada nije bio ni na poslu”.

“Šmrkavac je kad ne znaš jezik. Tako su nas zvali učitelji koji su bili manje pametni. Čaršija će vidjeti na kraju”, dodao je Milanović.

Za Inicijativu tri mora rekao je da živcira Njemačku, a da je Rusi ignoriraju. Protiv toga sam da Hrvatska da lipe za tu inicijativu, prije nego vidimo za što i kada, rekao je Milanović, dodavši da Inicijativa nudi to da Hrvatska mora kupovati američki plin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.