"Dug veledrogerijama vuče se desetljećima, ali ono što zabrinjava je rast duga"

Vijesti 19. lis 202017:48 > 17:55
N1

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), kometirao je u Newsroomu borbu s koronavirusom pa rekao kako situacija u Hrvatskoj nije kritična, ali je ozbiljna.

Ističe kako se u zadnja dva tjedna udvostručio broj bolesnika koji se liječe u bolnici, a narednih tjedana možemo očekivati i veće brojke – i zaraženih i hospitaliziranih i sa simptomima.

Što se tiče duga prema veledrogerijama, kaže kako se vuče desetljećima. “Ono što zabrinjava jest da taj dug raste”, prokomentirao je i dodao da vjeruje kako do nestašice lijekova neće doći.

VEZANE VIJESTI

Kad je u pitanju koronavirus, Luetić napominje kako nisu svi liječnici i medicinske sestre educirani za liječenje covid infekcije. Ipak, preraspodjelom kadrova može se pomoći, dodaje.

“Ministarstvo je dalo naputak da se povećaju kapaciteti primarnih respiratornih centara i covid odjela. Epidemiolozi kažu da je bolje da se pacijenti grupiraju u jednom centru nego po više bolnica. To ima dvije dobrobiti – sigurnost za pacijente koji nisu zaraženi, ali i kvalitetnije liječenje”, rekao je.

Ističe kako je već sada velik broj zdravstvenih djelatnika obolio, a još veći dio je u samoizolaciji. “Zdravstveni djelatnici su na prvoj crti, ali nije jednako ako jedan tim pruža zaštitu za pet ili 50 pacijenata. Svima nam treba biti jasno da imamo 600 covid pacijenata u bolnici. Ako se broj poveća, to znači da će biti manje mjesta u bolnicama za liječenje drugih akutnih stanja.”

#related-news_0

Podsjeća da su pojedine talijanske bolnice preplavili covid pacijenti i te bolnice bile su isključivo napunjene njima stoga nisu mogle pružati zaštitu drugim pacijentima.

Smatra kako ne bi bilo dobro da prestanemo pratiti kontakte, kao što se dogodilo u Sloveniji, jer je, kako kaže, praćenje kontakata jedna od ključnih stvari u suzbijanju epidemije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.