Malenica: U Ovršni zakon stavili smo socijalne komponente

Vijesti 20. lis 202008:43 > 08:45
N1

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je jutros u emisiji "U mreži Prvog" kako je Ministarstvo u zadnjim mjesecima imalo intenzivne razgovore sa svim dionicima ovršnog postupka i uložilo se napor da se izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, ali i razgovorima s javnim bilježnicima učini sve kako ne bi nastao ovršni val. Izmjene i dopune donijet će se za mjesec dana.

“Dogovorili smo da ovrhe idu u tri vala, a to su 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja”, rekao je i dodao kako se trenutačno nalazimo u situaciji „novo normalno” kada se nastavljaju gospodarske aktivnosti i Vlada je osigurala više od 6 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta te će se danas prezentirati nove mjere.

Naglasio je kako se ide u tom smjeru da se sačuvaju radna mjesta kako bi ljudi imali osiguranu egzistenciju te kako bi mogli podmirivati svoje obaveze.

“U Ovršni zakon smo stavili socijalne komponente, a to je obavijest koju javni bilježnik šalje dužniku, čitav postupak će biti od 400-600 kuna jeftiniji, podižemo granicu za ovrhu na nekretnini s 20 na 40 tisuća kuna, nema deložacija u zimskim mjesecima, a božićnica, uskrsnica i regres neće se ovršivati”, rekao je ministar za HR.