Grlić Radman: Potraga za nestalima – jedno od najtežih pitanja Domovinskog rata

Vijesti 20. lis 202020:19 > 20:22
Izvor: Ilustracija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je u utorak s čelnicama Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja o rješavanju jednog od najtežih pitanja Domovinskog rata - o potrazi za 1869 nestalih osoba.

Ministar Grlić Radman razgovarao je s predsjednicom i dopredsjednicom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – Ljiljanom Alvir i Jasnom Jug.

“Nakon više od 25 godina od završetka Domovinskog rata, institucije Republike Hrvatske još uvijek traže 1869 nestalih osoba. Također, nisu riješena ni pitanja pravične odštete hrvatskim braniteljima i civilima, koji su bili zatočeni u brojnim logorima osnovanim na području Srbije, Crne Gore, ali i u dijelovima Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministar Grlić Radman upoznao je čelnice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja s detaljima nedavnog susreta s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, održanim tijekom svečanosti primopredaje spomen kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Tijekom tih razgovora istaknuo je da je rješavanje sudbine nestalih hrvatskih građana, te priznavanje materijalnih i nematerijalnih prava svim nelegalno zatočenim hrvatskim građanima tijekom Domovinskog rata, jedno od ključnih pitanja za normalizaciju međusobnih odnosa. Sukladno tome, dogovoreno je ponovno intenziviranje sastanaka državnih tijela nadležnih za spomenuta pitanja, priopćeno je.

Grlić Radman je, također, istaknuo kako je pitanje rješavanja nestalih i pitanje rješavanja prava zatočenih hrvatskih branitelja nesumnjivo jedan od političkih prioriteta Vlade RH.

To je, istaknuo je, i jedna moralna obveza prema svima onima koji su za slobodu hrvatskog naroda i neovisnost Republike Hrvatske dali ono najvrijednije – svoje živote i svoje zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.