Šostar za N1: Bio sam u pravu, u idućih 10 dana imat ćemo i preko 2000 zaraženih

Vijesti 21. lis 202008:57 > 08:57
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar za N1 je komentirao stanje s epidemijom koronavirusa.

Mi smo jučer postavili svoj rekord, obavili smo 1560 testiranja. Broj testiranja je duplo veći od onoga što samo mi u Zavodu testiramo. Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo u sljedećih 7-10 dana imati preko 2000 pozitivnih, prognoze epidemiologa su da će ti brojevi rasti”, rekao je Šostar za N1.

VEZANE VIJESTI

 Dodao je da se, osim na Zavodu, testira i u bolnicama i na još nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu.

Što se tiče broja zaraženih na sto tisuća stanovnika, u Zagrebu je to 322 i nije najviše u Hrvatskoj, kaže Šostar.

Razgovarali su o tome da se omoguće novi punktovi covid ambulanti, da uzmaju uzorke za one osobe koje žele platiti testiranje, rekao je. “Vjerujemo da ćemo uspjeti riješiti, a nikome ne možemo zabraniti da dođe ovdje na Zavod. Gužve će i dalje biti, nećemo ih ni na koji način riješiti, ali ćemo napraviti sve da ih umanjimo”, kazao je Šostar, dodavši da uz nadljudske napore pokušavaju uspjeti ljudima unutar 24 sata dostaviti nalaze.

Govoreći o epidemiji, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekao je da ona uvijek dolazi u tri vala. “Prvi je nešto manji broj zaraženih, drugi je stravičan i treći, koji je još nešto manji od prvoga. Nadamo se da bismo uspjeli prekinuti ovaj drugi i izbjeći treći val”, rekao je Šostar, dodavši da je cjepivo jedino rješenje za epidemiju, ali ono mora biti kvalitetno i neškodljivo za ljude.

Istaknuo je i da nedostaje kadra. “Imamo 13 epidemiologa. Fali nam ljudi. Ministar Banožić nam je pomogao, dao nam je dvije specijalistice javnog zdravstva. Nama volonteri na 7 ili 14 dana ne znače ništa, nego se čak povećava opasnost da nam covid uđe u Zavod”, kazao je Šostar, dodavši da im je odobreno zapošljavanje dodatnih snaga.

Što se samoga Zavoda tiče, stanje je jako dobro, imaju samo jednu pozitivnu djelatnicu, koja je doma, kazao je Šostar. “Činimo sve da zaštitimo ljude”, rekao je Šostar.

“Sustav je sada gotovo prenapregnut, pogotovo u Zagrebu, očito će se morati neke nove mjere poduzimati, ministar će odlučiti što će”, rekao je Šostar.

Dodao je da su mjere koje su trenutno na snazi zasad dovoljne, ali da će se stanje pogoršati, budu li se građani neodgovorno ponašali. “Ovo je rezultat neodgovornog ponašanja. Apelirali smo, nije se slušalo i krenula je horizontalna disperzija covida unutar obitelji”, rekao je Šostar.

“Još uvijek možemo reći da koliko toliko držimo stvari pod kontrolom, pitanje je samo koliko. Epidemiolozi smatraju da možemo očekivati još veće brojke, malo su i oni postali depresivni, nenormalno se muče, rade od 7 do 1 ujutro i zovu ljude”, rekao je Šostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.