Ustavni stručnjak: "Milanović i Plenković trebaju sazvati zajednička tijela"

Vijesti 22. lis 202009:22 > 09:34
N1

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević u Novom danu je ponovno naglasio kako smatra da se nalazimo u stanju velike prirodne nepogode, iako je Ustavni sud potvrdio da smo u redovnom stanju. Međutim, napominje, epidemiološka situacija sada nije kakva je bila proljetos.

Ako bi se donosila odluka o novom lockdownu ili uvođenju policijskog sata, Gardašević ističe kako bi je trebao donijeti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom, a kasnije je provoditi nadležna tijela.

“Moj stav je da se radi o velikoj prirodnoj nepogodi, što ustav u članku jasno propisuje. Situacija u epidemiološkom smislu eskalira… Ustav sud je potvrdio većinu mjera i tu je potvrđeno stajalište da nismo u stanju velike prirodne nepogode nego u redovnom stanju. Međutim, mislim da su okolnosti promijenjene od onog što smo imali proljetos”, prokomentirao je ustavni stručnjak.

VEZANA VIJEST

Ustavni sud jučer je ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika Sabora koje su donesene zbog epidemije koronavirusa,  zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

“Što je Ustavni sud jučer učinio, sada Sabor mora funkcionirati po odredbama koje su donesene prije ove odluke promjene Poslovnika u proljeće. Ta rješenja su maknuta iz Poslovnika i Sabor bi trebao postupati kao i dosad”, pojasnio je. Rad Sabora treba se prilagoditi novonastalim okolnostima, kaže i potom dodaje kako treba biti neka distanca. Predložio je da se raspored sabornika i osoblja rasporedi po više dvorana i osiguraju im se tehnički uvjeti.

“Država bi trebala ozbiljno pristupiti problemu i uložiti u kvalitetnu opremu”, rekao je Đorđe Gardašević.

Sigurnosno-obavještajni sustav

#related-news_0

Kaže da je sigurnosno-obavještajni sustav zajednički u rukama predsjednika Republika i predsjednika Vlade.

“Najvažnije odluke u državi odluke moraju donijeti dva nezavisna tijela. U tom sustavu kočnica i ravnoteža nisu neočekivana neslaganja. Imali smo slučaj kada je bivša predsjednica ocijenila da je potrebno smijeniti ravnatelja SOA-e. Tadašnji premijer Orešković nije dao potvrdu, dao je kasnije – to je primjer provjere i ravnoteže kada ne može jedna institucija odlučivati bez druge”, naveo je ustavni stručnjak Gardašević.

Opoziv Zorana Milanovića

Što se tiče opoziva predsjednika, stvar je po njemu, kaže jasna – opoziva ne može biti.

“Diskus predsjednika prelazi granice onoga na što smo navikli, ima specifičan način govora, a za opoziv treba prekršiti odredbe Ustava. Toga zasad nema. U tom pojačanom diskursu obojice treba se naći zajednička pozicija i krenuti sa sazivanjem zajedničkih tijela”, poručio je.

Na prijedlog da se predsjednik bira u Saboru, Gardašević naglašava da mandat mora trajati do kraja – pet godina. “Milanović ima legitimitet i legalitet koji je dobio na izborima i građani imaju pravo da mandat odradi do kraja. Kada bi se skraćivao mandat urušavala bi se njegova ustavna pozicija i to ne bi bilo prihvatljivo”, rekao je ustavni stručnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.