Lukšić: Problem je i manje zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb

Vijesti 22. lis 202020:04 > 20:07
Izvor: N1

"Ovdje je ratno stanje, a vani je sloboda" poručili su djelatnici KB Dubrava, tijekom posljednjih priprema za covid odjel. Naime, jutros je zatvoren hitni prijam kliničke bolnice u Dubravi, hitni pacijenti preusmjeravat će se u druge zagrebačke bolnice. O zatvaranju hitne u bolnici u Dubravi govorio je profesor Ivica Lukšić.

Priprema je završena, taj dio od 110 pacijenata je potpuno u funkciji. Pacijenti još nisu stigli, ali s obzirom na dinamiku posljednjih dana, očekujemo ih od sutra ujutro. U ovom trenutku u KB Dibrava je 270 osiguranih kreveta za covid bolesnika, tu je i šatorsko naselje od 220 ali za nužnu upotrebu, jer smatramo da je bolja njega u fiksnom objektu, rekao je Lukšić za HRT.

VEZANE VIJESTI

“Radi se i dalje, ali reducirana poliklinička djelatnost i elektivni program operacija koje su naručene od prije za ne-covid bolesnike.”

Kod ministra je dogovoreno da se u druge bolnice preusmjere pacijenti koji će trebati hitnu medicinsku skrb, a mi ćemo, dodaje prihvatiti covid bolesnike iz tih bolnica.

Hoće li dolaziti i djelatnici iz drugih bolnica, kaže da se ulazi u novu fazu jesenskog ciklusa, u kojem je proboj i među zdravstvenim osobljem, te da je cijeli sustav mobiliziran.

“Nije samo problem povećanog broja bolesnika, nego i smanjenog zdravstvenog osoblja koje može pružiti skrb.”

#related-news_0

Mi smo, kaže, osnovani kao “backup” infektivnoj Klinici i uz dobru suradnju s prof. Markotić i njezinim timom, oni će nam i sutra pomoći s troje kolega infektologa koji će doći u Dubravu, a u planu je preraspodjela i drugih, posebice anesteziologa koji će doći iz drugih bolnica po potrebi za liječenje covid bolesnika.

“Cijeli sustav je mobiliziran i mi se trudimo da se teret krize raspodjeli na najoptimalniji način. Itekako je važna njega bolesnika, ali je zbog zaštitne opreme i posebnog režima rada potreban veliki broj zdravih sestara i tehničara koji mogu pružiti njegu. Jedan dio ljudi je već prilično iscrpljen, ali učinit će sve da se pomogne s djelatnicima iz drugih ustanova.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.