Dr. Šego: "Nije ugodno gledati sportsku dvoranu i zamisliti se tu kao pacijenta"

Vijesti 26. lis 202014:13 > 14:15
Izvor: N1

Dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, rekao je za N1 koliko imaju oboljelih od covida-19 na liječenju, komentirao je sve veći broj onih u najtežem stanju i otkrio koliko još imaju prostora za normalno funkcioniranje bolnice.

“Svakim danom imamo sve veći broj pozitivnih osoba. To rezultira sve većim brojem bolesnika s težom kliničkom slikom, koji moraju biti hospitalizirani, tako da u ovom trenutku imamo 79 hospitaliziranih bolesnika, od kojih je 17 na repiratoru. Taj broj se iz dana u dan povećava, upućuje na sve težu kliničku sliku”, objasnio je stanje dr. Šego.

VEZANE VIJESTI

“Jučer sam za jedan medij rekao da nama ne trebaju globalne brojke da bismo znali da je stanje sve teže. Ovaj broj na respiratoru nama jasno ukazuje na to kakvo je epidemiološko stanje u populaciji”, kazao je i zatim objasnio koliko još mjesta za pacijente postoji u toj bolnici, a da se sustav ne stane gušiti od preopterećenosti:

“Ljeto smo iskoristili za detaljnu pripremu za ovaj predviđeni drugi val, tako da možemo primiti oko 200 bolesnika bez urušavanja ostatka bolnice. Sve iznad toga bi iziskivalo dodatni angažman prostora i ljudi, tako da bi ostali dio bolnice i posla morao trpjeti.”

Za aktiviranje sportskih dvorana, kao rezervnih prostora za liječenje oboljelih, rekao je da je to u domeni rada stožera civilne zaštite, od kojih svaki ima vlastite rezervne planove.

“One su već bile jednim dijelom aktivirane u prvom valu. Iako, to je stvarno krajnja mjera. Priznat ćete, nije nikome ugodno vidjeti te slike i zamisliti sebe da bude smješten u takvom objektu”, kazao je.

Što se tiče dugovanja prema veledrogerijama, potvrdio je da je KBC Osijek jedna od onih bolnica kojima je dijelom obustavljena isporuka lijekova:

#related-news_0

“Srećom, napravili smo zalihe, pa nemamo većih problema. Ali će biti problema ako se ovo stanje produži, s tim što je sve dodatno komplicirano covid krizom.”

“Nama su se već u ožujku i travnju javili liječnici koji su umirovljeni, bez poziva HUBOL-a. Radi se o ljudima koji imaju ogromno iskustvo i znanje, ali ipak se radi o ljudima koji imaju povećan rizik rada u uvjetima pandemije, tako da ih ne bismo rado aktivirali, osim ako moramo. Ali je lijepo vidjeti da im liječništvo nije bilo zanimanje nego životni poziv”, rekao je dalje.

Upitan smatra li da bi bi bile potrebne restriktivnije epidemiološke mjere, rekao je da to pitanje ne ide njega:

“Mi u bolnicama rješavamo posljedice, a ne uzroke. Sve je u rukama naših građana, bit će kako oni odluče.”

Građane je pozvao da se ponašaju i žive prema preporukama:

“Scene priprema sportskih dvorana su za nas liječnike vrlo potresne, jer gledamo prostore u kojima ćemo možda sudjelovati u liječenju bolesnika u prostorima koji nisu primjereni, nisu prihvatljivi, nisu normaln. Oni će nam postati stvarnost ako ne uzmemo stvar u svoje ruke.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.