Kriza na FFZG-u: "Vlada nepovjerenje prema novoj upravi, situacija je teška"

Vijesti 27. lis 202012:11 > 12:19
Ilustracija

Kriza upravljanja već neko vrijeme drma Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U N1 Studiju uživo ugostili smo Renatu Geld, pročelnicu Odsjeka za anglistiku i jednu od tri kandidata za dekanicu Filozofskog fakulteta.

Sutra je sjednica Fakultetskog vijeća FFZG-a na kojoj će sva tri kandidata predstaviti svoje programe i odgovarati na pitanja vijećnika, kazala je Renata Geld te potom pojasnila što ju je motiviralo da se uopće kandidira za dekanicu.

“Moja motivacija krenula je s krizom koja se dogodila na fakultetu, s krizom upravljanja. Suočavali smo se s brojnim problemima koji su djelomično povezani s nepovjerenjem koje Fakultetsko vijeće ima prema privremenoj upravi. Moja želja bila je da nešto učinim za Filozofski fakultet”, istaknula je.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta odabralo je program kandidata Nevena Jovanovića, no onda je Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras odbio potvrditi za novog dekana. Potom su opet raspisani izbori. 

Što se tiče njenog programa, on je vrlo pragmatičan, kaže Geld, i dodaje kako se fakultet sada suočava s tri izazova:

“Jedan je epidemija. U ovakvoj situaciji teško je organizirati nastavu čak i kad imate redovitu upravu koja je dobro upoznata sa svim procesima, a mi sada imamo privremenu upravu koju Vijeće percipira kao tehničku. U programu predviđam i utvrđivanje zatečene situacije. Treći neposredni element je očuvanje standarda studentskog života”, pojasnila je Geld.

Rektor Boras kao privremenog dekana stavio je profesora Šimpragu. Geld je komentirala tu činjenicu:

#related-news_0

“Vlada izrazito nepovjerenje između dobrog dijela Fakultetskog vijeća, nastavnika, pročelnika prema privremenoj, prinudnoj upravi. Mi njih vidimo kao ljude koji su izabrani doći na faks, koje je rektor postavio na faks, kao tehničku upravu koja bi trebala pokrenuti postupak izbora dekana i zapravo premostiti taj jedan period od trenutka kada je suspendirana naša bivša uprava do trenutka kada je izabran novi dekan ili dekanica. Dogodilo se to da su mnoge ustaljene prakse, mnogi proces koji bi se trebali odvijati u normalnim uvjetima zapravo prekinuti. Krenuli su se uvoditi neki noviteti koji su narušili tijek upisa, na preddiplomski i diplomski studij.  Dogodilo se puno stvari koje su izazvale veliko nepovjerenje i mislim da je to ozračje u kojem sada funkcionira FFZG”, ističe Geld.

Uz sve to, fakultet se nosi i s epidemijom što je kompliciran zadatak, čak i da nema ovakve krize upravljanja. Stoga im je jako teško organizirati nastavu, ističe Geld: “Proljeće je bilo test, ali situacija je teška i komplicirana, uz nefunkcionalno vođenje fakulteta. Užasno je teško, čak pomalo tužno”, zaključuje Geld.

Sutra je sjednica Fakultetskog vijeća FFZG-a na kojoj će tri kandidata predstaviti svoje programe, što ćemo također pratiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.