Zamjenik Alemke Markotić u Zaraznoj otkrio najčešći simptom hospitaliziranih

Vijesti 27. lis 202020:52 > 20:55
AFP/DENIS LOVROVIC

Vlada je poslijepodne, na telefonskoj sjednici, donijela Zaključak o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Remdesivir, za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, čime bi taj lijek postao dostupan i Hrvatskoj.

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” ZoranBarušić, dr. med kazao je za Dnevnik HRT-a kako je u ovom trenutku u Klinici hospitalizirano ukupno 85 bolesnika, a od toga je 14 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja. Dodao je kako je od četrnaest bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja njih deset na respiratoru, dok su četiri pacijenta na visokim protocima kisika te postoji mogućnost da i oni završe na respiratoru.

VEZANE VIJESTI

Čim se hospitaliziraju, postoje određene indikacije teže kliničke slike

Doktor Barušić je naglasio kako je respirator pomagalo koje se koristi kada bolesnik nije više u situaciji samostalno disati. Pacijenti priključeni na respirator nisu budni, a liječnici im na sve načine pokušavaju spasiti život.

Poručio je kako su simptomi bolesnika različiti, ali čim se hospitaliziraju postoje određene indikacije teže kliničke slike. Takvi pacijenti u većini slučajeva imaju već neke bolesti u “podlozi” koje čine to stanje još i težim te svakako zahtijevaju nadomjestak kisika.

Najčešći simptomi zahvaćanja dišnog trakta, to je i razlog pogoršanja stanja

Zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazao je kako bolesnici zaraženi koronavirus najčešće imaju simptome zahvaćanja dišnog trakta te je to i razlog pogoršanja stanja pacijenta.

#related-news_0

“Cijeli ostali niz komplikacija se može dogoditi tijekom bolničkog liječenja”, rekao je Barušić.

Dodao je kako je u ovom trenutku u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prosjek godina pacijenata oko 62 godine, no posljednjih tjedana je povećan broj bolesnika mlađe populacije. Naglasio je kako je povećan broj oboljele djece, no u odnosu na odrasle, djeca imaju puno blažu kliničku sliku te ih se rjeđe hospitalizira.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.