Oporba: Zbog rasipništva Grad mora obročno vraćati dugove svojim tvrtkama

Vijesti 28. lis 202016:21 > 16:26
Ilustracija

Zagrebačka Skupština u srijedu je odobrila Gradu da svoje dugove prema Holdingu i ZET-u, u iznosu od gotovo 372 milijuna kuna, vraća obročno, uz prozivke oporbe da je do toga došlo zbog iracionalnog i rasipničkog ponašanja gradske vlasti i gradonačelnika.

Potraživanja Zagrebačkog holdinga, a sukladno čemu se predlaže sklapanje sporazuma prema Gradu Zagrebu, iznose 310,6 milijuna kuna, a ZET-ova nešto više od 61,15 milijuna kuna.

Zagreb svoje dugove prema tim svojim tvrtkama prebacuje na 2021. i 2022., uz kamatnu stopu u visini od 2,17 posto godišnje, fiksno.

“Takvo podmirenje obveza predloženo je uvažavajući poteškoće s kojima se suočava Zagreb zbog smanjenja priljeva novčanih sredstava zbog poreznih reformi te dodatnih negativnih financijskih utjecaja pandemije i potresa”, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Mirka Jozić.

Oporba je u raspravi oko zaduženja Holdingu ustvrdila da se tu događa “sindrom Agrokora”.

Darko Liović (Klub gradskih zastupnika SDP-a) poručio je da nikada nije dobro prebacivati obveze na buduće vrijeme. “Postoje objektivni razlozi, no ipak smatramo da se racionalnim ponašanjem što se tiče proračuna mogla izbjeći ovakva situacija”, rekao je.

U tom klubu smatraju da se ovdje događa “sindrom Agrokora”, s obzirom na način koji se upravlja Holdingom i gradskim proračunom. Kada se ne može jedan entitet unutar grupe zadužiti, onda se, kaže Liović, zadužuje drugi kako bi se pokrile nelikvidnosti drugog entiteta.

Simptom Agrokora

“Imamo sve simptome Agrokora – neracionalno upravljanje, neodgovorno donošenje odluka vezano za troškove, a nedostaje da gradonačelnik i predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban međusobno počnu potpisivati mjenice”, rekao je.

Nezavisni Vladimir Ferdelji (koji je u klubu sa zastupnicima HSLS-a) ocijenio je da se ovdje radi o jednom dosta kreativnom i dobrom načinu da se izbjegne ograničenje u zaduživanju grada.

S time se slaže i Tomislav Tomašević (Lijevi blok), ističući da se radi o rupi u zakonu te se prebacuju fiktivno dugovi s grada na gradsko poduzeće.

“Ne možemo podržati ovaj aranžman jer je Zagreb, da je bio odgovorniji i da nije bilo rasipničkog trošenja, mogao apsorbirati tu krizu tako da ne prevaljuje teret krize na Holding koji se muči sa svojim problemima”, smatra taj zastupnik.

U ime Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a Stanko Kordić poručio je da je Grad doveden u ovu situaciju iracionalnim ponašanjem izvršne gradske vlasti, naročito gradonačelnika s njegovim ambicijama da bude gradonačelnik Hrvatske.

“Situacija očito nije pod kontrolom i traže se sva moguća sredstva i načini da se dođe do likvidnih sredstava, odnosno daha da se pokuša preživjeti cijelu situaciju i posljedice višegodišnjeg iracionalnog upravljanja”, smatra.

Govoreći o dugovanju Grada prema ZET-u, zastupnik Tomislav Stojak izrazio je nadu da ovakva politika, “rasipnička”, neće dovesti u pitanje isplatu plaća radnicima ZET-a i drugim djelatnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.