Igor Radeka podnio ostavku na dužnost u Velikom vijeću Sindikata znanosti

Vijesti 08. stu 202011:40 > 11:44
Ilustracija

Na sjednici Velikog vijeća Sindikata, koja je održana 6. studenoga, predsjednik Velikog vijeća, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prof.dr.sc Igor Radeka podnio je ostavku na dužnost sukladno očekivanju većine članova Velikog vijeća tijekom rasprave, navodi se u priopćenju medijima.

Igor Radeka redoviti je profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u rano ljeto 2018. godine. Već od ranijih godina, paralelno je držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju, piše u priopćenju.

“U dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordiniranima od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem. Veliko vijeće je takve objede u ta dva glasila ocijenilo zlonamjernim. Veliko vijeće nema sumnje da je Igor Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.

Zašto su, međutim, članovi Velikog vijeća Sindikata smatrali ostavku njihovog predsjednika nužnom reakcijom na sveukupni tijek događaja? Ispostavilo se, na žalost, da je predsjednik našeg Velikog vijeća u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši tako, njegove, pa tako i naše demantije, u nekim elementima, činjenično netočnim. To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije, i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u RH.

Međutim, ako neistine dolaze iz samog Sindikata tada to Sindikatu suzuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednici, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata”, navodi se u priopćenju.

“I na koncu, kritička stajališta Sindikata spram kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod su kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima”, navodi se u priopćenju medijima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.