Milanović: Nisam dobio dopis od Plenkovića, neka proba preko kotlovnice poslati

Vijesti 09. stu 202017:02 > 17:13
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak da se u izvanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa donose izvanredne mjere za što je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti.

Milanović je ocijenio kako je stanje u zdravstvu i s epidemijom koronavirusa teško, a smatra da ćemo se suočiti s još jednim valom epidemije.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno”, rekao je Milanović za Večernji list.

Ustvrdio je da smo “u izvanrednom stanju u kojemu se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora”.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na pitanje održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon napada na Markovom trgu, kao i na prijepore oko sazivanja te sjednice nazvavši ih ‘smiješnom igricom’.

Milanović je rekao i da ga je Plenković “u jednom sluđenom ispadu optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. snosi odgovornost”. To je, rekao je, najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina.

Iako, kako je dalje rekao, “premijer najavljuje pozive preko medija ” Milanović je ustvrdio da “‘nije dobio ništa”, te da “vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom postupa cijelo vrijeme”.

Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: ‘Apsolutno. Zar to nije očito’.

“Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”, rekao je. Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

“Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik.

#related-news_0

“Dogovorili smo se da nećemo inzistirati na vijeću za nacionalnu sigurnost – rekao je Plenković i dodao: ‘Međutim, čovjek je otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. godine ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina”,  rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nakon toga smatrao da je ‘vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tjelo’.

“Predsjednik Vlade je to na jedan bezobrazan način odbio. Onda je sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sam je rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj. To je jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jednu niže tijelo kojem nije predsjedavajući već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući. To tijelo je donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona”, izjavio je Milanović i dodao da je na tom tijelu ‘iz kolegijalnosti bio prisutan’ i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Rekao je i kako mu te zaključke nisu dostavili osobno, a što su trebali po zakonu.

#related-news_0

Jedna od tema opsežnoga intervjua bila je i obilježavanje skora obljetnica pada Vukovara. Uz ocjenu da se “na obljetnicu pada Vukovara dolazi”, predsjednik Milanović ustvrdio je da se na “tu obljetnicu dolazi”.

S tim u vezi, rekao je da je donio detaljan plan programa od vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, ali ne i od vlade koja je, istaknuo je, nadležna za organizaciju toga događaja. Uporedio je to s organzacijom obilježavanja pada Škabrnje koja je u nadležnosti načelnika općine te izvijestio da je dobio detaljan plan toga obilježavanja koji uključuje sve mjere vezane za sadašnju epidemiološku situaciju.

#related-news_0

Smatra da se to mora primjeniti i na organizaciju obilježavanja u Vukovaru gdje bi se, kako je rekao, u koloni sjećanja trebale naći tisuće ljudi.

S tim u vezi, spomenuo je i nedavno obilježavanje otvaranja Vodotrornja u Vukovaru koje je, bilo prilagođeno sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Ustvrdio je kako obilježavanje Dana sjećanje na žrtvu Vukovara “ne smije biti poligon za obračunavanje između HDZ-a i bivšega HDZ-ovca”.

Predsjednik je ponovio i svoje stajalište kako je nužno mijenjati Zakon o kaznenom postupku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.