Uređen prostor za dječji posjet u Kaznionici u Lepoglavi, evo zašto je to bitno

Vijesti 12. stu 202016:01 > 16:18
pixabay.com

Više tisuća maloljetne djece u Hrvatskoj izloženo je situaciji odrastanja bez roditelja zato što se oni nalaze u zatvoru. Procjena je da je u Hrvatskoj u 2017. godini oko 12.500 djece imalo jednog ili oboje roditelja u zatvoru, a problem je jednak u cijeloj Europi, gdje preko dva milijuna djece godišnje dijeli istu sudbinu, piše Udruga Roda.

Odrastanje uz činjenicu da ti je jedan roditelj u zatvoru može imati značajne učinke na život djeteta, navodi Udruga Roda na svojim stranicama. Stigma, osuda okoline, diskriminacija, pa i zabrinutost – sve su to problemi s kojima se suočavaju djeca čiji su roditelji u zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj.

Djetetov je život neodvojiv od života njegovih roditelja. Često je otežan zbog roditeljeva izbora, njegovih postupaka i njegovih odluka. Neka djeca odlazak roditelja u zatvor mogu doživjeti kao napuštanje od strane roditelja i njihovo odustajanje od roditeljstva, drugi mogu doživjeti anksioznost i gubitak samopoštovanja. Iz perspektive mentalnog zdravlja djeteta ključno je podupirati razvoj i održavanje normalnih odnosa između djeteta i roditelja, navodi Udruga Roda.

Stoga ova udruga provodi niz projekata u zatvorima i kaznionicama, jer “za razliku od podrške dobivene od društva u slučaju drugih trauma djeteta, odlazak roditelja na izdržavanje kazne zatvora rađa suprotnim učinkom po dijete: ono od društva biva stigmatizirano, odbačeno i diskriminirano”.

Jedna od aktivnosti koje su proveli jest da su uredili prostor za dječji posjet u Kaznionici u Lepoglavi. Ivana Zanze iz Udruge Roda kazala nam je zašto je to bitno.

“Iako u idealnom svijetu nijednu dijete ne bi trebalo posjećivati zatvore, nažalost, to je realnost više tisuća djece u Hrvatskoj. Kroz aktivnosti ovoga projekta željele smo osigurati da je tih sat vremena koje provedu sa svojim ocem ili majkom tijekom posjeta zatvoru za njih što ugodnije iskustvo, zato smo u sedam kaznenih tijela uredile prostore posjeta i opremile ih knjigama i igračkama. Danas uslijed okolnosti pandemije djeca nažalost ne mogu koristiti te prostorije i dolaziti roditeljima u posjet, ali u 13 kaznenih tijela, iz istoga je projekta osigurana oprema za video pozive djece s roditeljem koji je u zatvoru”, ističe Zanze.

Podržavanje odnosa između roditelja u zatvorima pomaže djetetu, ali i roditeljima, ističu iz Udruge Roda, priprema zatvorenika na izlazak iz zatvora i socijalnu reintegraciju, a time i štiti društvo u cjelini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.