Crnogorsko ministarstvo i hrvatsko veleposlanstvo osudili incident u Podgorici

Vijesti 12. stu 202022:45 > 22:46
Portal Analitika

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i hrvatska ambasada u Crnoj Gori najsnažnije su u četvrtak osudili pokušaj vješanja srbijanske zastave na ogradu veleposlanstva RH u Podgorici.

U priopćenju crnogorskog MVP-a navodi se da će Crna Gora kao država domaćin odlučno zaštititi sigurnost i integritet diplomatsko-konzularnih predstavništava i njihovog osoblja u zemlji.

„Najsnažnije osuđujemo sinoćnji čin provokacije usmjeren prema diplomatskoj misiji Republike Hrvatske u Podgorici, koji, sa žaljenjem utvrđujemo, predstavlja još jedan čin primitivnog nacionalizma, etničkog i političkog radikalizma kojima u kontinuitetu svjedočimo. Krajnji cilj je, naravno, ugrožavanje građanskog i multietničkog karaktera Crne Gore, ali, ne manje, i narušavanje odnosa između dvije susjedne, prijateljske i savezničke države“, navodi se u u priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova.

Prethodno je veleposlanstvo RH u Crnoj Gori osudilo pokušaja vješanja srbijanske „trobojnice“ na ogradu veleposlanstva u Podgorici, nazivajući taj čin pokušajem „huliganske provokacije“.

VEZANE VIJESTI

Veleposlanstvo se zahvalilo Upravi policije Crne Gore na brzoj reakciji.

“Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori najoštrije osuđuje čin huliganske provokacije, pokušaja vješanja tuđe zastave na ogradu veleposlanstva u Podgorici. Zahvaljujemo Upravi policije Crne Gore na brzoj reakciji, te identificiranju i procesuiranju počinitelja”, navodi se u priopćenju koje prenose crnogorski mediji.

Incident se dogodio u srijedu oko 22 sata, kada su tri osobe pokušale na ogradi veleposlanstva Hrvatske razviti zastavu Republike Srbije.

Nakon što je policija došla, oni su pobjegli. Policija je ubrzo identificirala Mitra Raičevića (24) i Slavka Komatinu (26), koji su saslušani po nalogu državnog tužitelja, nakon čega su pušteni na slobodu.

Srbijanska trobojnica je u Crnoj Gori i simbol prosvjednih šetnji koje je organizirala Srpska pravoslavna crkva tijekom cijele godine protiveći se zakonu o slobodi vjeroispovijesti za koji je tvrdila da je „paravan za oduzimanje crkvene imovine u Crnoj Gori“.

Na energiji tih prosvjeda kreirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju je predvodio sadašnji mandatar Zdravko Krivokapić i ona je s druge dvije oporbene koalicije „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića nakon 30 godina smijenila Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića s vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.