Bačić o Milasu: Ne vjerujem da se radi o uzmicanju, bio je to nesporazum

Vijesti 17. stu 202012:42 > 12:45
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić bio je gost N1 Studija uživo gdje je komentirao Kolonu sjećanja u Vukovaru u novim epidemiološkim okvirima te presudu u aferi Fimi Media.

HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić komentirao je odluku da se Kolona sjećanja svejedno održi, bez obzira na rastući broj novih slučajeva u Hrvatskoj. Bačić smatra da je dobro da su Stožer, pa i Vlada, donijeli ovakvu odluku.

“Na svima nama koji ćemo tamo biti jest da se držimo onih epidemioloških uputa koje su definirane upravo i za ovu kolonu. Mislim da bi zabrana obilježavanja ovog spomendana bila kontraproduktivna.  Ne znam bi li se postiglo bilo što. Ovako, u jednim uvjetima, propisanim, ukoliko se budemo držali uputa, a svi oni koji žele odati počast i pijetet – bolje da ostanu kod kuće u svojim gradovima, općinama, da se prisjete i doprinesu toj jednoj odgovornosti koja se očekuje od svih”, kazao je Bačić.

VEZANE VIJESTI

“Tako da držim da je dobro da su uvjeti propisani, da se drže fizičke distance, da se ne okupljaju, da paze u zatvorenim prostorima, poštivaju mjere. Tako ćemo i dati pijetet svim žrtvama, a ako onda na taj način budemo postupali, uvjeren sam da nećemo nakon nekoliko dana govoriti da je nastalo novo žarište”, dodatno je pojasnio.

Dodaje i kako se ljude danima poziva na odgovornost i kako jsu prije više od dva tjedna građani obilježili i dan mrtvih te da su i tu pokazali odgovornost: “Vlada je dala okvir u kojima bi se trebalo postupati.”

Komentirao je i današnji politički skandal kada je bilo najavljeno da će vijenac u Dunav, s delegacijom SNV-a, položiti i specijalni izaslanik predsjednik Republike Srbije, Zvonko Milas, što je kasnije i Vlada RH demantirala.

Milas bio predviđen na polaganju vijenac na Ovčari

“Ja sam iz Vlade imao informaciju da je Milas trebao nazočiti polaganju vijenca na Ovčari. Doista ne znam zašto su ga najavili, priupitat ću kolege Pupovca i Miloševića. Ne vjerujem da se radi o uzmicanju. Glasnogovornik Vlade  obavijestio je javnost da Milas nije bio predviđen na bacanju vijenaca u Dunav, da je bilo predviđeno da bude na Ovčari. Drugačiji informacija nemam”, kazao je Bačić.

#related-news_0

“Zbog jednog suživota, odnosa, svega onoga što se dogodilo u Kninu, sutrašnji dolazak potpredsjednika Vlade u Kolonu sjećanja, i ovaj događaj koji je danas trebao biti zajednički između Vlade i Milasa, trebao je biti na tom tragu i mislim da ovaj nesporazum neće ovaj usporiti nastavak suživota, dijaloga”, kazao je Bačić.

“I najduži put počinje s prvim korakom. Idemo polako, korak po korak. Bitno nam je da je doista svima u Hrvatskoj stalo da taj dan traume i ožiljke koje vučemo iz Domovinskog rata polako priđemo prema jednom normalnijem, uređenijem suživotu”, pojasnio je.

Fimi media

Komentirao je i presudu u slučaju Fimi media.

“Prije svega bih rekao da je HDZ najavio žalbu na ovakvu odluku. Prema tome, bilo bi dobro pričekati kako će u konačnici izgledati konačno rješenje. U ovom slučaju ne mogu špekulirati”, kaže i dodaje:

“Jako puno puta sam rekao da se i u svojim politikama HDZ zalaže  i čvrsto stoji na stajalištu nulte tolerancije na korupciju. Želimo da se sve ispita, utvrde okolnosti. Tu nema zadrške, bez obzira na to prema kome išlo.”

#related-news_0

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je i njega prozvao u aferi Fimi media.

“Skandalozna je lakoća kojom je predsjednik Zoran Milanović, komentirajući prvostupanjsku presudu, baš moje ime stavio u fokus te presude. Tako da je on, ne samo mene, nego i tadašnju predsjednicu stranke Jadranku Kosor, koji smo preuzeli odgovornost u HDZ-u nakon ostavke Ive Sanadera. To vrijeme na što sam posebno ponosan, a bilo je posebno zahtjevno – druge polovine 2009. godine, 2010. – smo apsolutno postupali u skladu sa zakonom. Vodstvo tada nije napravilo niti jedan postupak koji bi nas inkriminirao”, kaže.

Potom pojašnjava što smatra da leži iza te predsjednikove izjave.

“Ta izjava je bila zločesta osveta, jer sam ja kao pred kluba zastupnika HDTZ-a u raspravi o interpelaciji o radu Vlade RH i njenoj ulozi u izgradnji vjetroparka Krš-Pađane spomenuo i njegovog pokojnoj brata. Cijelo poslijepodne slušali smo salvu, kanonadu kleveta i optužbi i ja sam rekao da ova Vlada nema nikakvu ulogu u smislu nezakonitog postupanja prema izgradnji vjetroelektrane Krš-pađane”, kaže.

#related-news_0

“A rekao sam i tada, citirao sam Mirelu Holy koja je tada bila ministrica zaštite okoliša u Vladi gospodina Milanovića koja je tada izjavila da je gospodin predsjednik Vlade tada njoj rekao da primi gospodina Krešimira Milanovića”, kazao je.

Komentirao je i Barišića koji je u to vrijeme bio rizničar stranke. “Ja sam tada, kada je gospođa Kosor postala predsjednica Vlade, još neko vrijeme vlade, 5, 6 mjeseci Barišić bio legalni rizničar stranke, koji je rekao i predsjednici Kosor i meni da su kod njega još određena sredstva, donacija koja su se odnosila na HDZ- Preuzela iz je tadašnja šefica računovodstva i bili su u riznici HDZ-a. Imali smo namjeru ili vratiti te novce donatorima ili uplatiti u državni proračun. Ne bi mene ništa moglo zaštiti od kaznenog progona da sam bilo kakvu aktivnost napravio koja bi bila protivna zakonu”, zaključuje Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.