Štagljar: Nije mi jasna amaterska odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa to negira

Vijesti 08. pro 202007:53 > 08:00
Izvor: Borna Filic/PIXSELL

Sinoć je, prije objave informacije o otkazu suradnje znanstvenicima u Vladinom savjetu, zbog vremenske razlike, snimljen razgovor sa znanstvenikom Igorom Stagljarem, jednim od potpisnika apela, za emisiju Novi dan N1 televizije.

Nakon ove vijesti, Štagljar je za N1 dopunio taj razgovor sljedećom izjavom:

“Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se osobno čuo s trojicom članova Znanstvenog Savjeta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo prije toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić te da im je uručio otkaz suradnje u tom Savjetu. Ubrzo nakon što su sve novine i TV postaje prenijele tu vijest, Vlada je odlučila istu odluku odmah demantirati, očito zbog žestoke reakcije cijelokupne znanstvene zajednice. Kao što ste već i mogli pročitati iz medija, moj kolega i prijatelj prof. dr. Nenad Ban sa ciriškog ETH je sinoć kasno potvrdio tu informaciju te obavijestio javnost kako više nije član tog tijela.

VEZANA VIJEST

Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira pred cjelokupnoj javnosti, pogotovo kada su taj otkaz potvrdili nekolicina članova tog Savjeta. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i Vladi Republike Hrvatske ukazati na našu zabrinutost glede trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Znanstvenog Savjeta u potpunosti izvrću činjenice i “uljepšavaju” epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava.

Ovo je po meni jedno veliko poniženje prema dotičnim pet kolegica i kolega iz Znanstvenog Savjeta, i ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i manipuliranje Vlade sa javnošću”, navodi znanstvenik.

Razgovor u Novom danu pogledajte u priloženom videu