"Siguran sam da je dr. Lukšić želio poručiti da se trebamo dodatno ujediniti"

Vijesti 09. pro 202020:34 > 20:43
Goran Kovacic/PIXSELL

Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić poslao je kratki komentar medijima u kojem se osvrnuo na današenje izjave v.d. KB Dubrava Ivice Lukšića.

“Liječnici i znanstvenici potpisnici apela za očuvanje zdravlja tijekom covid-19 krize daju ogromni doprinos borbi protiv te bolesti u Hrvatskoj.

Među njima je i pet liječnika na prvoj fronti borbe u klinikama, kao i kolega Luetić koji je došao volontirati i pomoći bolnici KB Dubrava. S druge pak strane su brojni znanstvenici i stručnjaci koji su zadnjih mjeseci maksimalno radili u laboratorijima i bolnicama, te značajno doprinijeli našem znanju i uspjehu u savladavanju ove krize. Mnogi od njih su i nesebično odvajali svoje slobodno vrijeme da bi pravovremeno, stručno i pravilno informirali građane, te savjetovali one koji donose odluke u RH”, piše naš znanstvenik Ivan Đikić.

VEZANE VIJESTI

“Pošto dobro poznam kolegu Ivicu Lukšić, ravnatelja KB Dubrava, siguran sam da su njegove današnje izjave izvučene iz konteksta i da nije prozivao bilo koga od potpisnike apela nego je želio poručiti svima da se trebamo dodatno ujediniti na temelju raznih struka i pomoći jedni drugima u borbi protiv ove ozbiljne bolesti. S osobne strane surađivao sam s kolegom Lukšićem i pomagao KB Dubrava od ožujka ove godine kad god je bilo potrebno znanjem, informacijama, planovima i tehničkim podacima. Pri tome nije bilo važno je li poziv iz Hrvatske bio u nedjelju tijekom ručka ili kasno navečer, jer kolega Lukšić je mogao nazvati u bilo koje vrijeme. Zadnja komunikacija bila je prije tri dana kada sam njemu i kolegi Barišinu iz KB Dubrava poslao svoje stručno mišljenje o mogućnostima u liječenju covid-19 koristeći kombiniranu terapiju.

Ostanimo iskreni i odgovorni

Želio bih da se prema pozitivnim djelima prepoznaju ljudi koji istinski pomažu i rade za Hrvatsku. Apel 26 liječnika i znanstvenika imao je upravo tu poruku. Stoga ostanimo iskreni, odgovorni, radimo zajedno i budimo pozitivni, jer ćemo tako najbrže savladati covid pandemiju”, piše Đikić.

Podsjetimo, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić gostovao je u programu N1.

U KB Dubrava dnevni prijem bolesnika je oko 40, 45, nešto veći otpust jer jedan dio lakših bolesnika odlazi u Arenu i imamo kontinuirani broj bolesnika koji premine”, rekao je.

Tom prilikom osvrnuo se kratko na sukob među znanstvenicima.

“Diskusija je uvijek potrebna i znanstvena aktivnost je potrebna, mislim da je pružanje pomoći u Dubravi sada najvažnije… Imamo puno kolega koji dolaze pomoći… to su svijetli primjeri, mislim da bi pružanje konkretne pomoći bila izvrsna prilika za sve da pomognu u pandemiji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.