Lučin: Potrebno je intenzivirati mjere za sprječavanja širenja epidemije

Vijesti 09. pro 202019:41 > 19:44
N1

Prof. dr. sc. Pero Lučin, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je u Dnevniku HTV-a kako se jučer ponadao da će brojevi novooboljelih početi padati, ali se prevario. Dodao je da virus ima svoju agendu i nastoji je ispuniti. Naglasio je kako se svi moraju još intenzivnije mobilizirati.

“Ove mjere koje su najavljene što se tiče trgovačkih centara su dobar put. Mislim da je dobra odluka da se ide s online nastavom u višim razredima osnovnih te u srednjim školama. Mislim da bi to trebalo napraviti i za fakultete”, kazao je prof. Lučin za HRT.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je kako su brojevi novozaraženih preveliki i da dugo traju. Lučin je kazao kako mu je teško reći koliko će hrvatski zdravstveni sustav još moći izdržati, ali mu se čini kako je zdravstveni sustav blizu granice što se tiče bolničkih i ljudskih kapaciteta. Smatra da je medicinsko osoblje preopterećeno, te da ima dosta zaraženih među njima.

“Jako je teško raditi u tim uvjetima, stoga mislim da je potrebno intenzivirati mjere za sprječavanja širenja epidemije”, dodao je.

Rekao je da kada se uvedu nove mjere, potrebno je između dva do tri tjedna da bi se vidjeli prvi rezultati. Naglasio je kako je potrebno prekinuti širenje virusa, a to je moguće prekidanjem migracija i kontakata među ljudima, a naročito mlađe populacije. Kazao je kako treba iskoristiti vrijeme za praznike te smanjiti kontakte i samim time i širenje virusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.