Preporod: Neće svi koji rade u školama dobiti božićnicu

Vijesti 11. pro 202014:04 > 14:05
N1

Sindikat Preporod upozorio je u petak da neće svi koji rade u školama primiti ugovorenih 1.500 kuna božićnice, ističući primjer pomoćnika u nastavi i diskriminacijskih ugovora zbog kojih im nije predviđena isplata ovog materijalnog prava.

“Nakon što je poslije niza godina napokon riješen problem isplate božićnice blokiranim radnicima, čime je više od tisuću prosvjetara izjednačeno s ostalim kolegicama i kolegama u pogledu ostvarivanja prava na božićnicu, ipak neće svi koji u školama rade primiti ugovorenih 1.500 kuna”, navodi Preporod u priopćenju.

U osnovnim i srednjim školama, s djecom s teškoćama, radi više od četiri tisuće pomoćnika u nastavi, a oko tisuću njih, upozorava taj sindikat, ostat će bez božićnice jer u njihovim ugovorima o radu nije predviđena isplata ovog materijalnog prava.

Radi se, kažu, o dvostrukoj nepravdi. Prva je nepravda u razjedinjenosti pomoćnika u nastavi u odnosu na druge radnike u školama, a druga je nepravda među samim pomoćnicima u nastavi jer će radnici koji rade na istim poslovima u nekim školama primiti božićnicu, a u nekima ne.

Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da ubuduće sustavno zapriječi sklapanje ugovora o radu koji će omogućiti svakovrsne diskriminacije u pogledu radno-pravnog statusa radnika, koji rade u školskim ustanovama. A dok se to ne dogodi, odnosno ove godine, čelnik Preporoda Željko Stipić predlaže da se božićnica, iz proračunske pričuve Ministarstva znanosti i obrazovanja isplati svim pomoćnicima u nastavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.